Den amerikanske etterretningstjenesten CIA førte reelle diskusjoner om å kidnappe eller drepe Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Diskusjonene skal ha funnet sted i 2017 under Trump-administrasjonen. Det kommer fram i en grundig granskning gjennomført av Yahoo News.

Saken har blitt gjengitt av en rekke internasjonale og amerikanske medier som The Guardian, The Times, The Hill og Rolling Stone.

Funnene i granskningen skal være basert på samtaler med mer enn 30 tidligere etterretnings- og tjenestefolk under Trump-administrasjonen. Åtte av dem brakte på bane konkrete opplysninger og detaljer om CIAs forslag om å kidnappe Assange.

Les også: - Obama startet en hemmelig krig én uke etter han fikk fredsprisen i Oslo

- Rasende på Wikileaks

I 2017 satt Assange på sitt femte år i eksil i Ecuadors ambassade i London. En rekke CIA-tjenestefolk og daværende CIA-sjef Mike Pompeo, som nylig var blitt utnevnt til CIA-toppjobben av daværende president Donald Trump, skal ha vært rasende på Wikileaks og Assange for å ha lekket en stor mengde CIA-dokumenter.

Lekkasjen fikk kodenavnet «Vault 7» og inneholdt informasjon om et tusentalls redskaper CIA benytter for å hacke datamaskiner, mobiltelefoner og smart-TV-er. Wikileaks hevdet det var den største CIA-lekasjoen noensinne, noe også CIA bekreftet etter hvert.

Daværende CIA-sjef Mike Pompeo skal ha vært selve spydspissen i den angivelige kampanjen som etterretningstjenesten innledet for å hevne seg på Wikileaks.

Les også: Den skammelige saken mot Julian Assange

- Ikke usannsynlig

Enkelte høytstående tjenestemenn i CIA og Trump-administrasjonen skal ha gått så langt at de etterlyste «skisser» og «valgmuligheter» til hvordan de kunne drepe Wikileaks-grunnleggeren.

- Det er ikke usannsynlig at noen har drøftet dette på øverste nivå. Men da er det i så fall først og fremst Pompeo og ikke CIAs verk. Pompeo har vist seg å være en person som er troende til veldig mye, og jeg tviler grunnleggende på Pompeos demokratiske sinnelag, sier USA-kjenner og Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

- En ting er å drøfte dette, men å faktisk skulle gjennomføre det er noe helt annet, sier han.

- Ironien i dette er at Wikileaks og Assange hjalp Trump med å vinne valget i 2016, sier Løkke og henviser til lekkasjene som rammet Demokratene, deriblant epost-skandalen til Hillary Clinton.

Pompeo tjenestegjorde også som USAs utenriksminister fra 2018 til 2021.

Les også: The Guardian: Donald Trump lovet Julian Assange benådning - på én betingelse

- Fantes ingen grenser

Diskusjonene om kidnapping og drap på Assange ble angivelig holdt på høyeste nivå i Trump-administrasjonen, opplyser tidligere etterretningsfolk til Yahoo News. «Det virket som at det ikke fantes noen grenser,» skal en av kildene har sagt til Yahoo News.

Kildene opplyser videre at Pompeo og andre CIA-topper var «helt frakoblet virkeligheten fordi de var så flaue over Vault 7 at de luktet blod».

Pompeo fikk også mange folk til å heve øyenbrynene da han i 2017 omtalte Wikileaks som en «ikke-statlige, fiendtlig etterretningstjeneste».

CIAs operative agenter skal ha iverksatt konkrete tiltak de påfølgende månedene. CIA skal visstnok ha overvåket både kommunikasjonen og bevegelsene til en rekke personer som er tilknyttet Wikileaks, som også inkluderte lyd- og bildeovervåking av Assange, hevder kildene overfor Yahoo News.

Les også: Pamela Anderson: - Storbritannia er Amerikas bitch

En amerikansk kidnapping eller attentat av Assange i Storbritannia ville trolig utløst kraftige globale reaksjoner.

- Det ville vært veldig skadelig for forholdet mellom USA og Storbritannia dersom amerikanerne hadde gjennomført en kidnappingsaksjon eller attentat mot Assange i Storbritannia, sier Løkke.

- Helt forferdelig

Verken CIA eller Pompeo har ønsket å kommentere de dramatiske beskyldningene overfor Yahoo News. Julian Assanges amerikanske advokat, Barry Pollack, sier imidlertid følgende til nettstedet:

- Som amerikansk statsborger synes jeg det er helt forferdelig at våre myndigheter skulle overveie å kidnappe eller drepe noen uten en juridisk prosess simpelthen fordi han hadde publisert sannferdig informasjon, sier Pollack.

Donald Trump lovpriste Wikileaks og Julian Assange en rekke ganger under valgkampen i 2016, fordi de lekket mye skadelig informasjon om hans politiske motstandere.

- Jøye meg, jeg elsker å lese Wikileaks, sa han ved en anledning, ifølge The Washington Post.

Oppsiktsvekkende informasjon

Dette er ikke første gang tidligere offisielle tjenestemenn under Trump-administrasjonen lekker oppsiktsvekkende informasjon om hva som angivelig ble sagt og gjort bak lukkede dører mens Trump styrte landet.

Den anerkjente Watergate-legenden Bob Woodward brakte nylig en oppsiktsvekkende Trump-nyhet i sin nye bok «Peril». Woodward skriver at USAs forsvarssjef Mark Milley var såpass engstelig for Donald Trumps mentale tilstand etter valgnederlaget og kongressangrepet 6. januar i år, at han fryktet den daværende presidenten kunne handle på impuls og beordre et kjernefysisk angrep.