Gå til sidens hovedinnhold

Trumps pressesekretær slo i bordet med vitenskap, NTB gjør alt for å late som det motsatte

Trumps regjering er enig med norske myndigheter om skoler og covid-19. NTB feilsiterer Trumps pressesekretær for å tilsløre dette og fremstille Det hvite hus som vitenskapsfornektere.

I en nyhetsmelding fredag 17. juli hevder NTB følgende i overskriften: «Det hvite hus: Vitenskap skal ikke hindre skoleåpning».

Med det videreformidler NTB en løgn som blant annet Jake Tapper hos CNN ba sine egne kolleger dementere mange timer før NTB publiserte sin sak.

En korrekt gjengivelse av det pressesekretær Kayleigh McEnany sa er: «Vitenskapen er ikke til hinder for å gjenåpne skolene. Vitenskapen er på vår side.»

Den første setningen ble litt klønete formulert av McEnany, men neste setning gjorde det tydelig hvordan den skulle tolkes. For å feiltolke og feilsitere henne har NTB (og alle journalistene de har kopiert det fra) latt være å ta med «Vitenskapen er på vår side».

Ikke nok med feilsitering, NTBs journalister var nødt til å synse om covid-19 og motsi sin egen dekning for å klamre seg fast til den motsatte tolkningen av Trumps pressesekretær.

NTB skriver:

McEnany påpeker at mange andre land har begynt å sende barna tilbake på skolen, men det ble ikke nevnt hvilke land hun sikter til, eller at det stort sett gjelder der man har fått kontroll over viruset.

Et lite problem med denne fremstillingen – at andre land bare gjenåpner skolene når de har «fått kontroll over viruset» – er norske myndigheters holdning til hvorvidt norske skoler bør stenges i fremtiden dersom smitten sprer seg igjen.

Korona-viruset kan begynne å spre seg igjen. Men det er veldig lite sannsynlig at skolene i hele landet stenger igjen. Det sier kunnskaps-minister Guri Melby.

Sitatet fra Melby kunne du lese 28. mai – fra NTB. Hvilket betyr at Norge mener at skolene bør holdes åpne selv om man igjen mister kontroll på viruset. NTB helgarderer seg på slu vis ved å skrive «stort sett». I tillegg vet vi alle at Sverige, som har slitt med stor spredning, har holdt skolene sine åpne hele veien.

NTB skrev også da: «Stengte skoler ser ut til å ha liten effekt på smitten.»

Drøye to måneder senere insinuerer NTB at Trump-regjeringen er vitenskapsfornektere, til tross for at Trumps regjering viser til det samme vitenskapelige grunnlaget som norske myndigheter baserer seg på. Her er det bare å gjenta at norske myndigheter har konkludert med å holde skoler åpne selv om det pågår smittespredning i samfunnet.

For å lande så feil har NTB måttet feilsitere Trumps pressesekretær, ignorere at denne feilsiteringen allerede ble kritisert i amerikanske medier, ignorere og motsi egen tidligere dekning om samme tema (skoler og covid-19), og fornekte eget lands vurdering om samme tema.

Det kan virke som NTBs journalister kun har ett førende prinsipp når de skal dekke amerikansk politikk: løgn om Trump skal videreformidles, punktum.

Redaksjonell anmerkning: NTB har valgt å ikke benytte seg av tilsvarsrett i denne saken.

Kommentarer til denne saken