*Nettavisen* Nyheter.

Trumps riksrett-notater vekker oppmerksomhet

USAs president Donald Trump møtte med håndskrevne talenotater da han møtte pressen utenfor Det hvite hus onsdag.

GODT FORBEREDT: USAs president Donald Trump møtte med håndskrevne talenotater da han møtte pressen utenfor Det hvite hus onsdag. Foto: (Reuters)

USAs president hadde forberedt seg godt da han møtte pressen for å snakke om riksretthøringen.

21.11.19 09:42

OSLO (Nettavisen): Mens riksretthøringen pågår og USAs EU-ambassadør Gordon Sondland forklarte seg, viftet USAs president Donald Trump med håndskrevne notater som han mener forteller at riksrettsaken er storm i et vannglass.

«Jeg ber ikke om noe. Jeg ber ikke om noe. Jeg vil ikke ha noe quid pro quo. Be president Zelensky gjøre det rette». Med disse notatene i hånden møtte USAs president onsdag pressen utenfor Det hvite hus. Notatene henviser til en samtale Donald Trump hadde med Gordon Sondland om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Trump gjorde ingen forsøk på å skjule de håndskrevne notatene, tvert i mot. Han leste høyt fra dem, melder Reuters.

Ikke typisk Trump

Nyhetsbyrået opplyser at Trump ikke har for vane å stille med notater i sine møter med pressen. Notatene har fått bred medieomtale i inn- og utland. Trumps kritikere, blant dem CNN-anker Chris Cuomo, sier notatene bare viser at Trump er på tynn is. Ifølge Cuomo er datoen viktig for å forstå konteksten.

- Dette var etter at han ba Ukraina gjøre ham en tjeneste og etter at han tok opp etterforskning av Biden-familien, påpekte Chris Cuomo i programmet Cuomo Prime Time.

Teksten på Trumps notatblokk var skrevet med store, tydelige bokstaver, og budskapet knytter seg altså til den pågående høringen der USAs EU-ambassadør Gordon Sondland vitnet om samtale han hadde med Trump.

Ifølge Sondland holdt Trump tilbake militærhjelp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av Joe Biden og hans sønn Hunter.

- Denne heksejakten må ta slutt

Torsdag morgen norsk tid er Trump ute på Twitter med ytterligere kommentarer og gjentar budskapet:

«Senere, sa ambassadør Sondland at jeg sa til ham, "Gå og fortell sannheten!" Denne heksejakten må ta slutt NÅ. Så ille for landet vårt!» skriver Trump på Twitter.

Trumps notater henviste til det som skal ha vært en samtale mellom Trump og Sondland 9. september. Mens Sondland i sitt vitnemål var tydelig på at det hadde vært snakk om gjenytelser, «quid pro quo», er Trump like tydelig på at dette ikke stemmer. Ifølge Sondland hadde Trump vært i dårlig humør da de snakket sammen. Trump selv sier han var i godt humør og hevder beskjeden han ga til Sondland var tydelig og klar, nemlig at han ikke presset Ukraina, at han ikke ba om noen gjenytelser.

Fiona Hill vitner torsdag

Riksrettshøringene i Kongressen i USA fortsetter torsdag. Fiona Hill, tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus, skal forklare seg, ifølge NTB.

Klikk på bildet for å forstørre. Trumps notater henviste til det som skal ha vært en samtale mellom Trump og Sondland 9. september.

Trumps notater henviste til det som skal ha vært en samtale mellom Trump og Sondland 9. september. Foto: Erin Scott (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.