I dag har republikanerne flertallet i begge disse kamrene i kongressen. I følge tallknuserne iFiveThirtyEight er det 85,3 prosent sannsynlighet for at demokratene overtar flertallet i representantenes hus og 16,6 prosent sannsynlighet for at de overtar flertallet i senatet.

Den siste måneden har det blitt stadig mer sannsynlig at demokratene overtar flertallet i representantenes hus, og stadig mindre sannsynlig at de overtar sentatet. I hvertfall i følge kilder som FiveThirtyEight.

Men det betyr selvsagt på ingen måte at dette er avgjort.

Flertallet av de stemmeberettigede sier at deres mening om Trump har stor påvirkning på hvem de skal stemme på i dette valget. 35 prosent sier de vil stemme for å vise sin motstand mot Trump. 23 prosent for å vise sin støtte. Bare hver fjerde velger mener at Trump ikke har noen som helst påvirkning for hvem de kommer til å stemme på.

75 prosent sier således at de i noen grad lar sin mening om Trump påvirke dette valget. Et valg som altså egentlig ikke handler om Trump.

For de som planlegger å stemme på republikanerne, og mange således indirekte på Trump, er immigrasjon og grensekontroll det viktigste temaet fulgt av økonomi på andreplass. På demokratisk side er det helse fulgte av sivile rettigheter og likestilling.

Det er bred enighet om at dersom republikanerne mister flertallet i ett eller begge kamrene i kongressen, så vil det bli mye vanskeligere å være president Trump. Ikke minst fordi demokratene da kan begynne å grave mer i The Donalds gjøren og laden både før han ble president og etter. Og demokratene kan selvsagt i tillegg gjøre det mye vanskeligere for Trump å få gjennomført sin politikk.

Jeg tror, særlig om demokratene blir valgets vinnere, at USA kommer til å bli mer splittet etter dette valget. De som støtter Trump kommer til å bli enda mer forbannet på «Washington», som gjør livet vanskelig for presidenten deres.

Samtidig kommer de som stemmer demokratisk til å ble mer frustrerte over en president som de mener nekter å følge tradisjonelle spilleregler. Blant annet å akseptere at han er president med tross alt begrensede fullmakter, og ikke USAs administrerende direktør som kan utstede de ordrene han føler for.

Det som jeg tror ytterligere kommer til å øke splittelsen i USA er at Trump, i jakten på syndebukker dersom demokratene vinner, kommer til å bytte ut flere av sine ministere og rådgivere. Og det er ikke en dristig spådom at det er de mer moderate som kommer til å bli byttet ut med de som støtter Trump i ett og alt. Det er mange som har posisjonert seg for nettopp det.

Dette er Trumps skjebnedager.

Men det er også et valg som kommer til å endre USA. Og dermed verden.