RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trumps supermåling kan være misvisende


– Han (McCain red.anm.) er ingen krigshelt. Han er krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke lar seg ta til fange, sa Trump på et valgmøte lørdag. Kommentaren utløste en storm av protester fra andre republikanske kandidater, og flere av dem ba Trump trekke seg. Men McCain selv tok seg tilsynelatende ikke nær av kommentaren (NTB).
– Han (McCain red.anm.) er ingen krigshelt. Han er krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke lar seg ta til fange, sa Trump på et valgmøte lørdag. Kommentaren utløste en storm av protester fra andre republikanske kandidater, og flere av dem ba Trump trekke seg. Men McCain selv tok seg tilsynelatende ikke nær av kommentaren (NTB). Foto: Scott Olson (Afp)
Sist oppdatert:
I realiteten raste han ned 18 prosentpoeng over fire dager.

Mandag kveld kom nyheten om at den amerikanske finansmannen Donald Trump hadde fått en oppslutning på hele 24 prosent i målingen til The Washington Post og ABC News, mens rivalene Wisconsin-guvernør Scott Walker og Florida-guvernør Jeb Bush hadde henholdsvis 13 og tolv prosent oppslutning blant republikanske velgere.

Målingen ble utført over fire dager, fra torsdag til søndag, med 1002 respondenter. Selv om Trump fikk en enorm oppslutning i snitt over disse fire dagene, viser målingene også at han raste ned i popularitet etter den omstridte uttalelsen om krigsveteran og senator John McCain. Trump uttalte lørdag at McCain ikke var en krigshelt ettersom han ble tatt til fange under Vietnamkrigen.

På torsdag hadde Trump en oppslutning på 28 prosent blant de spurte, mens på søndag var oppslutningen falt til mindre enn ti prosent, ifølge Politico. 200 respondenter deltok i undersøkelsens siste dag.

- Når det gjelder kandidaturet til Donald Trump, skal man ikke legge altfor mye inn i sånne målinger. Det har tidligere vært spektakulære kandidater som har poppet opp og forsvunnet igjen, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

- Trump vil forsvinne
- Oppslutningen til Trump kommer til å dale. Han kommer nok til å forsvinne helt ut til høsten. Når han sier sånne dumme ting, så erter han på seg veldig mange i partiet, sier Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- Det er nok riktig å vente til det kommer en ny måling som har fått med seg alle uttalelsene hans. Hvis det kommer en måling denne uken som skulle ende på samme nivå, så gir det en pekepinn på at selv slike horrible uttalelser ikke vil rokke ved oppslutningen, sier han.

- Uttrykk for frustrasjon
Derimot sier Melby at Trump har maktet å treffe en nerve i den amerikanske befolkningen som andre politikere ikke har berørt i like stor grad.

- Oppslutningen rundt Trump tror jeg er et uttrykk for at det er mye frustrasjon og misnøye blant konservative velgere i USA over Washington generelt, innvandringsproblematikken og det økonomiske uføret. Det er mye grunnlag for populistiske strømninger i amerikansk politikk, og det er det som driver opp tallene for Trump, sier Melby.

Trump er som kjent svært kritisk til meksikanske innvandrere, og har anklaget majoriteten av dem for å være kriminelle.

- Må tas på alvor
Trump ble etter hvert flyttet fra nyhetsseksjonen til underholdningsseksjonen i flere amerikanske aviser. Melby mener imidlertid at fenomenet Trump må tas på alvor.

- Selv om Trump er en spesiell og vulgær type politiker, så har du altså en utvikling her som kanskje politikere ikke har tatt helt på alvor og sett rekkevidden av. Det er et grunnleggende konfliktpotensial mellom det anglo-protestantiske gamle USA som føler seg på vikende front i forhold til det multikulturelle USA med en voksende minoritet, sier Melby.

USA-forsker Svein Mebly.

- Jeg tror det er en del som prøver å mobilisere det hvite flertallet for å vinne valget ved å skape et enda mer polarisert USA. Hvis du skal sette det på spissen, så er det en strid mellom det gamle USA som har dominert og blitt erstattet av et multikulturelt USA.

- Tjene penger på hans fall
Trump, ifølge Melby, har så langt i nominasjonsprosessen fått mer mediedekning enn de andre republikanske kandidatene.

- Mediene synes han er morsom en stund. Nå har de fått en gyllen anledning til å ta ham ned igjen, og skal tjene penger på hans fall.

- Han vil forsvinne ganske fort som denne målbæreren for denne frustrasjonen.

Grafikken over viser hvor mye penger de ulike kandidatene har samlet inn fram til 30. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere