RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trusebomber nekter straffskyld

Foto: Verna Sadock (AP)
Sist oppdatert:
Umar Farouk Abdulmutallab (23) nekter straffskyld etter trusebombeforsøket.

Påtalemyndigheten mener han forsøkte å drepe 290 mennesker, og fredag møtte 23-åringen i en føderal rettssal i Detroit.

Abdulmutallab står tiltalt for seks forhold, deriblant drapsforsøk på 290 passasjerer, samt forsettlig forsøk på å bruke masseødeleggelsesvåpen. Dette ene tiltalepunktet er nok i seg selv til livstid i fengsel.

Ifølge CNN nekter han straffskyld i retten.

Abdulmutallab skapte frykt blant flypassasjerer i hele verden da han første juledag angivelig forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften.

Abdulmutallab forsøkte å antenne en bombe om bord på et fly like før landing på den internasjonale flyplassen i Detroit. Men anslaget var mislykket, og 23-åringen ble overmannet av andre passasjerer.

- Feilet
President Barack Obama har på lang vei innrømmet at amerikanske etterretningsorganisasjoner har mislyktes med å samarbeide for å luke bort potensielle terrorister fra passasjerfly.

Obama kunngjorde under en pressekonferanse torsdag at USAs etterretningsorganisasjoner satt på viktig informasjon som kunne ha avverget terrorforsøket.

- Snarere enn å ha feilet på å samle eller dele etterretning, så skyldtes dette først og fremst en manglende evne på å koble og forstå etterretningsinformasjon vi allerede satt på, sa Obama under pressekonferansen, melder BBC.

Abdulmutallab var på en amerikansk liste over 550.000 potensielle terrorister.

Styrker sikkerheten
I tillegg er flysikkerheten styrket på både amerikanske og internasjonale flyplasser i kjølvannet av terrorforsøket.

Det innebærer blant annet nye tiltak med å kroppsskanne passasjerer før de border flyet. Obama vil også rekruttere flere væpnede flyvakter som skal opptre sivilt om bord på amerikanske fly både nasjonalt, men hovedsakelig internasjonalt.

Sprengstoffet som Abdulmutallab forsøkte å antenne, er av type PETN, også kjent som pentaerytritol. Hadde han lykkes i sitt forsøk, så hadde han trolig klart å sprenge hele flyet i luften.

Den eneste grunnen til at tragedien ble avverget var fordi tenningsmekanismen, bestående av syre i en sprøyte, ikke fungerte. Syren i plastsprøyten forårsaket en brann, men kom ikke i kontakt med det høyeksplosive sprengstoffet PETN.

23-åringen har uttalt i avhør at han fikk bomben fra Al-Qaida da han deltok på en treningsleir i Jemen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere