*Nettavisen* Nyheter.

«Trusemannen»-saken: - Hårreisende at politiet ikke gjør mer

BUTIKKANSATT: En 19 år gammel kvinnelig butikkansatt fikk meldinger av det hun mener er «trusemannen» etter at han skal ha sett henne i butikken hun arbeider. Foto: skjermdump

- Forsto at han hadde sett meg der jeg jobber og googlet seg fram til navnet mitt.

13.04.16 16:56

Siden slutten av 90-tallet har en mann i 30-årene fra Røyken kontaktet kvinner via tekstmeldinger og bedt dem om å sende ham trusene deres.

Seks dommer, flere opphold i fengsel og tidvis forbud mot å ha mobiltelefon skal ikke ha stoppet mannen - kalt «trusemannen» - fra å stadig ta kontakt med jenter og kvinner landet rundt.

Mannen skal lide av aspergers syndrom og bor i et omsorgsfellesskap.

- Meldingene ble grovere

I helgen gikk Christine Trasti Henriksen ut og oppfordret foreldre til å sjekke barnas mobiler etter at hennes egen 11-åring ble kontaktet av en mann hun er overbevist om at er «trusemannen».

En annen som er sikker på at hun har fått meldinger fra «trusemannen» er en 19-åring fra Oslo. Hun arbeider i en butikk i hovedstaden, og opplevde at mannen sendte henne meldinger etter å ha sett henne i butikken.

Overfor 19-åringen utga han seg for å være en jente ved navn Lene. 19-åringen trodde først at sms-en var fra en bekjent, og svarte.

- Etter hvert begynte han å skrive at jeg er sexy i uniformbuksa mi, og jeg forsto at han har vært inne i butikken og googlet seg fram til navnet mitt etter å ha sett hva jeg heter på kassalappen. Meldingene ble grovere, men aldri veldig grove. Det var uansett skremmende, forteller hun til Nettavisen.

Etter et søk på internett viste det seg at numrene var meldt inn en rekke ganger til nettstedet telefonterror.no og det ble der påstått at de tilhørte «trusemannen».

Les også: Ikke stanset etter krenkelser i 20 år

- Ikke klandres for at han er syk

19-åringen synes det er ekkelt at mannen vet hvor hun jobber. Hun skulle ønske politiet kunne gjøre noe for å stoppe ham.

- Det er ikke få jenter han har plaget opp igjennom årene, og jeg synes det er ganske ekstremt at det ikke er funnet en bedre løsning for ham. Han er syk, og det skal man ikke klandre ham for, men det det må jo finnes andre alternativer, siden fengsel ikke fungerer for ham.

19-åringens mor ble svært bekymret etter å ha hørt om tekstmeldingene datteren hadde mottatt, og hun reagerer på at mannen får fortsette i samme mønster.

- Det er hårreisende at politiet ikke kan gjøre mer. Jeg føler at datteren min er rettsløs i denne saken, og jeg kan ikke begripe at ingen kan sørge for at mannen ikke har mobiltelefoner.

Saken er anmeldt til politiet.

Ifølge en av administratorene i den lukkede Facebook gruppa «Stopp G-streng/trusemannen» skal årsaken til at mannen opererer fra haugevis av ulike mobilnumre være at han kjøper kontantsimkort som man må registrere innen 30 dager, ellers blir nummeret slettet. Derfor skal han ikke bruke samme nummer i mer enn én måned.

Politiet: - Får ikke gjort annet

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen i Sør-Øst politidistrikt sier til Nettavisen at politiet ikke kan gjøre annet enn å samle opp alle sakene mot mannen og ta ham til retten. Dette skjer om lag annethvert år.

- Når han har sonet ferdig, så kan han jo - hvis han vil - starte på igjen. Politiet får ikke gjort annet. Man kan sammenligne det med en som stjeler i butikker, vedkommende blir dømt og soner ferdig. Så er det ut og stjele igjen.

- Ja, bortsett fra at det er unge jenter som her har blitt kontaktet av mannen, og som opplever det som uhyggelig?

- Det skal nevnes at innholdet i meldingene han sender varierer veldig i innhold. Noen er av seksuell karakter, mens andre absolutt ikke er det. Dette er jo også en del av risikoen ved å la barn ha telefoner.

12 nye saker

- Politiet opplever at han ikke er spesielt ute etter barn, numrene han velger er ofte helt tilfeldige, sier Mathiassen og forteller at mannen snart skal inn til avhør hos dem igjen.

Siden han ble dømt til fengsel i 2014 har politiet fått inn flere nye anmeldelser. Av disse er det tolv som ikke er henlagt.

- I de sakene vi har fått inn på ham nå er det en variasjon. Noen går på id-tyveri, bedrageri, seksuell kontakt og plagsom opptreden, forteller Mathiassen.

Det har ikke lykkes Nettavisen i å få en kommentar fra den såkalte «trusemannen» eller hans advokat.

- Skremmende for barna

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch sier det er viktig at foreldre helt fra barna får sin første mobiltelefon sørger for at barna selv blir mistenksomme når de blir kontaktet av fremmede.

Han sier henvendelser som det «trusemannen» har blitt kjent for å komme med kan være ekle.

- Når det kommer for en dag at barna har blitt kontaktet av en person som vil utnytte deg på en eller annen måte, så er det skremmende for barna. Og det kan også påvirke tilitten til andre mennesker, sier Mørch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag