*Nettavisen* Nyheter.

Trusselnivået uendret i Brussel

Dystert i Brussel søndag. Foto: Youssef Boudlal (Reuters)

Et preget Brussel har stengt ned det meste i frykt for angrep. Politiet jager fortsatt terrormistenkte.

22.11.15 18:45

Den belgiske hovedstaden er stille. Væpnede soldater og politi vokter gater og viktige bygninger. Flere steder står det pansrede militærkjøretøyer, og byens borgere belager seg på at usikkerheten kan vare.

Brussel har hatt full terrorberedskap hele helga av frykt for et angrep likt det i Paris.

Søndag kveld skulle statsminister Charles Michel holde ny pressekonferanse for å kunngjøre om trusselvurderingen blir opprettholdt på øverste nivå.

– Vi frykter et angrep som det i Paris, sier statsminister Charles Michel.

Terrorjakt

Belgisk politi jager fortsatt personer de frykter kan ha tilknytning til terroren i Frankrike.

Politiet tror Salah Abdeslam, som har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen fra Paris, kan befinne seg i Brussel.

Så lenge Abdeslam fortsatt er på frifot, er Belgia i helspenn. Men ifølge VRTs ekspert Caroline Vandenberghe er det også frykt for at han skal ha kontakter som kan gjennomføre et angrep i Brussel lignende det i Paris.

– Vi gjør alt for å håndtere situasjonen. Det er flere mistenkte involvert, og derfor har vi innført særskilte tiltak, sier Jambon.

Åpent hus

UD ber nordmenn i Brussel følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

– Vi er i daglig kontakt med belgiske sikkerhetsmyndigheter, sier Belgia-ambassadør Ingrid Schulerud til NTB.

Sjømannsprest Bjørn Nome åpnet presteboligen i Waterloo utenfor Brussel søndag for å lage et samlingssted for nordmenn i en uavklart sikkerhetssituasjon. Han tror europeiske borgere må belage seg på en ny hverdag fremover.

– Jeg opplever ikke at folk er bekymret, men mer usikre på hva som skjer. Jeg tror vi må innse at situasjonen i europeiske storbyer nå er slik at beredskapsnivået stadig vil endre seg fremover, sier Nome.

Preget

Konserter og fotballkamper ble avlyst hele helga i Brussel-området, og flere restauranter og barer har holdt lukket sammen med kinoer, kjøpesentre og museer.

Resultatet er et ganske folketomt sentrum, et normalt svært populært område i helgene for både turister og byens innbyggere.

– Jeg opplevde stemningen lørdag som veldig preget av tiltakene som var iverksatt i sentrum, sier Schulerud, men mener også belgierne reagerer på situasjonen med fatning.

– Jeg tror det er viktig at vi bidrar til å spre ro og hindre at folk blir altfor bekymret, for det tjener ingen ting, sier hun og besøkte sjømannspresten søndag for å møte noen av Brussels mange nordmenn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.