*Nettavisen* Nyheter.

Trusselsiktet 21-åring fengslet

Foto: Gjersøe, Peder (SCANPIX)

Den trusselsiktede 21-åringen fra Skien ble fredag kveld varetektsfengslet i to uker.

20.01.12 20:33

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk dermed medhold på alle punkter av Nedre Telemark tingrett. PST mente imidlertid at to uker vil være tilstrekkelig. Aktor, politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST, sa under fengslingsmøtet at påtalemyndigheten ikke vil ha behov for refengsling.

21-åringen har erkjent at det var han som la ut en video på nettstedet YouTube natt til tirsdag. Budskapet i videoen er et ønske om Allahs straff og død over kongehuset, utenriksministeren og statsministeren.

- Diskusjon om ytringsfrihet
Mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, ba om at klienten måtte slippes fri.

- Det viste seg at tema for fengslingsmøtet ble om innholdet i videoen som er lagt ut, er straffbart eller ikke. Det er en ren diskusjon om ytringsfrihet opp mot straffbare ytringer, sier Elden til NTB.

- Det foreligger ingen mistanke mot ham for noe utover denne videoen, sier han.

Lukkede dører
Politiadvokat Staff fikk rettens medhold i at dørene skulle lukkes da den siktede mannen ble fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag.

Ifølge Aftenposten var PST bekymret for at bevis ville gå tapt hvis pressen var til stede. De undersøker blant annet om flere har vært med på å lage videoen. PST knytter 21-åringen til miljøet som sto bak demonstrasjonen utenfor Stortinget fredag, hvor et 30-talls personer protesterte mot norsk krigføring i Afghanistan.

- Vi vil selvsagt undersøke hvem han har samarbeidet med, sier Staff.

21-åringen har innrømmet å ha produsert og lagt ut hatvideoen mot kongefamilien og regjeringen, men nekter for å ha gjort noe straffbart.

- Min klient mener videoen ikke inneholder trusler, men er en lovlig ytring, akkurat slik Oslo-politiet vurderte det, sier Elden.

Søramerikansk familie
Det er et stort oppbud av presse og politi både i og utenfor rettssalen.

- Min klient har aldri vært i kontakt med politiet før. Han er født i Norge av foreldre fra Sør-Amerika og er norsk statsborger, sier Elden.

Overfor Aftenposten beskriver han 21-åringen som godt integrert i det norske samfunnet.

- Jeg vet ikke hvilken religion min klient eventuelt bekjenner seg til. Det han har forklart, er at han er imot at norske soldater er i Afghanistan, men at han ikke har oppfordret til trusler eller vold, sier Elden.

21-åringen skal ha vært katolikk, men skal siden ha konvertert til islam, ifølge avisa.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag