*Nettavisen* Nyheter.

Trusselvideo mot kongehuset

Foto: (Skjermdump)

Politiets sikkerhetstjeneste vurderer å etterforske trusselvideoen.

24.01.12 11:06

Statsministerens kontor og PST er varslet om en video med trusler mot blant andre kongehuset, statsministeren og utenriksministeren, melder NTB.

- Vi er orientert om den (videoen), og vi vurderer nå om det eventuelt skal startes en etterforskning, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til Nettavisen.

Bilder av Støre og kronprinsen
Videoen inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt». Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

Videoen på drøyt fire minutter er lagt på YouTube under overskriften Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan. Det ligger også en lenke til filmen fra en Facebook-side ved samme navn, som er opprettet i forbindelse med en varslet demonstrasjon foran Stortinget førstkommende fredag.

SMK er tause
- Alle spørsmål om sikkerhet henviser vi videre til politiet, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen ved SMK til Nettavisen.

Etter det NTB kjenner til, var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede tidlig tirsdag morgen orientert om videoen. Det er PST som har ansvaret for den løpende beskyttelsen av myndighetspersoner i Norge, og dermed også medlemmer av regjeringen. Beskyttelsen av kongehuset er det derimot Oslo politidistrikt som har ansvaret for.

Flere kjente profiler står på listen over medlemmer, blant dem skribent og artist Shabana Rehman Gaarder, Saera Khan (Ap) og voldsdømte Arfan Bhatti. Demonstrasjonen er en protest mot Norges engasjement i Afghanistan med krav om å trekke soldatene ut.

Følger med

Innsatsleder Snorre Haugan ved Fellesoperativ seksjon i Oslo opplyser at en 23 år gammel mann er oppgitt som kontaktperson for demonstrasjonen som skal arrangeres av Muslimer mot okkupasjon, men han var tirsdag ettermiddag ikke tilgjengelig på telefon. Politiet opplyser imidlertid at de er kjent med at det har vært ytterliggående meninger på sosiale medier blant dem som sympatiserer med demonstrasjonen.

- Vi har registrert at det har vært en del kontroversielle uttalelser på den siden, men vi har så langt ikke gjort noe i den forbindelse, sier Haugan til NTB.

Han sier på generelt grunnlag at det er straffbart å sette fram trusler og at de skal etterforskes, men han kan ikke si hvilke konkrete skritt politiet vil ta for å finne ut hvem som står bak videoen tirsdag. Om truslene vil føre til økt sikkerhetsoppbud under demonstrasjonen fredag, vil han ikke spekulere på.

Flere trusler mot myndighetspersoner

Tirsdag morgen presenterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ny nasjonal trusselvurdering på en pressekonferanse i Nydalen.

PST skriver i sin ferske trusselvurdering for 2012 at antall trusler mot norske myndighetspersoner har økt vesentlig etter terrorhandlingene 22. juli. Ytringene og truslene har også blitt grovere og mer alvorlige.

De fleste av de som framsetter truslene har ikke tilhørighet i et miljø, men har personlige motiver, og en storre andel av dem er personer som er psykisk ustabile, ifølge PST.

Oslopolitiet opplyser til Nettavisen at de vil gi flere detaljer om saken ved 16-tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.