*Nettavisen* Nyheter.

Trygg Greenspan-etterfølger

Få er kritiske til utnevnelsen av Ben Bernanke som sentralbanksjef i USA. Sett med norske øyne er det mest overraskende at amerikanerne dermed trolig følger det norske mønsteret med å la inflasjonen diktere rentenivået.

26.10.05 08:29

I snart 18 år har Alan Greenspan ledet den amerikanske sentralbanken. For hele verden - også Norge - er det avgjørende hva slags politikk The Fed legger seg på.

Utnevnelsen av Ben Bernanke blir ikke tolket som noen radikal omleggelse av kursen Greenspan har styrt etter.

De første reaksjonene var da også positive, og de fleste observatører vektlegger at Bernanke kommer til å fortsette den rentepolitikken som har vært.

Wall Street reagerte på utnevnelsen med å sende aksjeindeksene oppover, mens dollarkursen falt ørlite utover natten.

Finansmarkedene liker normalt ikke plutselige overraskelser, og børsoppgangen kan tolkes om at en mulig risiko nå er borte etter den relativt trygge utnevnelsen.

Sett med norske øyne er det interessant at Bernanke regnes som tilhenger av inflasjonsmål i pengepolitikken - altså samme filosofi som ligger bak den norske sentralbankens styring av rentene.

Mest sannsynlig vil Bernanke også fortsette med den gradvise, men myke tilstrammingen i amerikanske pengepolitikk. Vi trenger altså ikke bekymre oss over plutselige forandringer, og bra er det.

Var utnevnelsen av Ben Bernanke et godt valg? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.