*Nettavisen* Nyheter.

Trygg nettshopping

Shopper du på nettet? Da kan det være lurt å ha visse ting i orden før du bestiller.

28.01.08 10:41

(YEYE): Rekordlav dollar gjør at du kan spare flere tusenlapper på å handle på nettet for tiden. Men det er også en del å passe på før du gjennomfører kjøpet.

For godt til å være sant?
Er prisen så lav at det er for godt til å være sant, så er det som regel det. Det er viktig å ikke gå i fellen og tro blindt på prisen du får oppgitt. Selv om nettsider frister med gode tilbud, er det ikke sikkert at prisen du tilslutt betaler er den samme som de oppga. Dette kan føre til et tollsjokk, hvis du har bestilt varen fra utlandet.

200 kroners regelen
Det er i utgangspunktet moms på alle varer utenom bøker. Men handler du for 200 kroner eller mindre fra en utenlandsk nettbutikk, slipper du å betale merverdiavgift og tollgebyrer. Er varens verdi høyere enn 200 kr, må du betale 25 prosent av varens verdi og frakten.

Er varen en gave slipper du også å betale toll og merverdiavgift.

Les mer om toll og mva :Er du en nettshopper?

Klikk på bildet for å forstørre.

Sammenlign priser
Det kan være lurt å sammenligne priser hos forskjellige søkemotorer, som Dinpris.no, Kelkoo.no, Shopping.com eller Pricegrabber.com. Disse stedene får prisinformasjon fra flere nettbutikker og rangerer dem etter pris. Vær obs på at disse prisagentene kan ha avtaler med diverse nettbutikker, så det kan lønne seg å sjekke ut flere av disse søkemoterene.

Sjekk også at prisen du får oppgitt inkludere moms.

Betaling på nett
De fleste store og veletablerte nettbutikkene tilbyr sikre og seriøse betalingsmetoder. Men er du inne på en ny eller ukjent nettbutikk, bør du være forsiktig med forskuddsbetaling. Butikken med de laveste prisene kan også forsvinne like raskt som den dukket opp, både med varen og pengene dine. Vær spesielt obs når det er høytid, siden det er tiden da folk shopper mest.

Det er en fordel å betale med kredittkort. Kjøper du en vare eller tjeneste med feil eller mangler, eller du får ikke varen eller den blir levert etter avtalt tidsfrist, kan du klage til kredittkortselskapet hvis du opplever at du ikke får gjennomslag hos selger.

Det kan også være lurt å sjekke at du har en sikker nettforbindelse.

Få klarhet i betingelsene
Informasjon om sikkerhet, pris, levering, betaling, og betingelser for retur og refusjon skal komme tydelig frem før du fullfører kjøpet. Det kan være lurt å ta en kopi av bestillingen.

Kjøp aldri fra en nettside som ikke tydelig opplyser om angre- og reklamasjonsrettigheter.

Reklamasjon, angre- og bytterett
Har varen en mangel eller feil, må du sende inn skriftlig reklamasjon til butikken. Dette bør skje så fort som mulig etter du oppdager feilen, siden klagen må sendes innen rimelig tid. Men husk at ifølge forbrukerkjøpsloven har du alltid minst to måneder på deg fra feilen ble oppdaget til du må returnere varen.

Reklamasjonsfrister kan variere fra land til land.

Minstekravet for angre- og bytterett innenfor EU er syv dager. Ved kjøp utenfor Europa har du vanligvis ikke angrerett.

For varer kjøpt i norske nettbutikker trenger du ikke å oppgi noen grunn for å sende tilbake.

Kilde: Forbruker.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag