Gå til sidens hovedinnhold

– Trygg og god regjering

- Med de nye statsrådene framstår regjeringen til Jens Stoltenberg som trygg og god.

Oslo (ANB): Det sier professor Frank Aarebrot til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han viser til at Stoltenberg nå har hentet inn tre statsråder fra Gro Harlem Brundtlands tid; Grete Faremo, Sigbjørn Johnsen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Regjeringen framstår nå som klart mer Ap-dominert. På den annen side velger både SV og Sp å satse på sine hjertesaker, sier professoren i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Etter Wirkola
– Svekker det SV at Kristin Halvorsen nå velger utdanning framfor å fortsette som finansminister?

– Nei, men nå velger SV å jobbe på samme måte som Sp har gjort de fire siste årene. Kristin Halvorsen vil nå få større rom til å profilere seg som SV-leder. På den annen side var det riktig av Halvorsen å bli finansminister da SV for første gang gikk inn i regjering. Men nå har Halvorsen bevist at SV kan styre landets finanser. Den nye finansministeren får dermed oppgaven med å hoppe etter Wirkola. Det er ikke rart at Jens Stoltenberg da børster støv av Sigbjørn Johnsen, som i denne sammenheng blir som skihopperen Toralf Engan å regne. Jeg mener Johnsen er et veldig godt valg, sier Aarebrot.

Han peker på at Johnsen har ledet utredningen av det nye pensjonssystemet og dermed kjenner utfordringene i norsk politikk godt.

– I tillegg har han fartstid fra styret i Norges Bank og vet dermed godt hvordan sentralbanksjefen tenker. Vi må forvente at Johnsen nå strammer inn i framtidige statsbudsjetter. Det vil han gjøre med både sjarm og en god politisk nese, sier Aarebrot.

Få nye talenter
Han mener Ap samtidig synliggjør at partiet har litt problemer med å ale fram nye talenter.

– Jeg mener Grete Faremo har fått et relativt lett departement, sier professoren og legger til at han hadde ventet henne som ny helseminister i stedet.

– Men Faremo er godt planet på Arbeiderpartiets høyreside, og hun vil kunne gjøre en god jobb som forsvarsminister. Anne-Grete Strøm-Erichsen er en god administrator og en typisk allround-politiker som tidligere har bestyrt Bergen. Hun vil sikkert være god å ha for Stoltenberg på posten som helseminister, sier professoren, som for øvrig også er Ap-medlem.

Han er skuffet over at den rødgrønne regjeringen ikke har klart å flytte ut statsinstitusjoner, slik Høyre-mannen Viktor Normann gjorde.

– Jeg tror neppe at en administrasjonsminister fra Gran på Hadeland vil klare å gjøre det heller, sier Aarebrot og sikter til Rigmor Aasrud, som nå overtar denne posten.

Asyl og integrering
Aarebrot mener det er veldig fornuftig å skille asylpolitikken fra innvandringspolitikken mer fra hverandre.

– Det er naturlig å legge asyljobben til Justisdepartementet og la et annet departement få ta seg av integreringen. Å avvise folk dreier seg om justis, mens integrering i stor grad handler om rettigheter på samme måte som likestilling, sier Aarebrot.

SVs Audun Lysbakken blir ny likestillingsminister og får altså samtidig oppgaven med å integrere våre nye landsmenn. (ANB)

Kommentarer til denne saken