*Nettavisen* Nyheter.

Trygg Trafikk vil ha ansvarlige fotgjengere

Oslo (NTB): Annenhver dødsulykke med fotgjengere skjer i gangfelt, og all skyld ligger på bilisten. Nå vil Trygg Trafikk at fotgjengerne også skal ta ansvar for egen trygghet.

I dag stilles det ingen krav til aktsomhet for fotgjengere i gangfelt. I praksis kan man strene rett ut i veien, og bilisten bærer det fulle og hele ansvaret dersom noe går galt. Trygg Trafikk vil gjerne adoptere svenskenes ordning, som pålegger fotgjengerne å vurdere bilenes avstand og hastighet før de krysser veien.

Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk tror folk kan føle seg så trygge at de blir uoppmerksom i gangfeltene, noe som kan skape farlige situasjoner, både for dem selv og andre trafikanter.

- I tillegg må fotgjengere ta høyde for at det finnes råkjørere og rusede eller uoppmerksomme bilister. Derfor må folk sjekke at «kysten er klar» før de skritter ut i veien, sier Sandberg.

Hun gjør det likevel klart at hun ikke ønsker å rokke ved det at lovverket helt klart er på fotgjengerens side, men heller vil bidra til færre skadde og omkomne fotgjengere.

- Vi må spre kunnskap om risikoen, og fotgjengerne må pålegges et ansvar for å unngå ulykker, sier Sandberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.