Gå til sidens hovedinnhold

Trygger Løkkas gater

Med Reidar Norheim i spissen skal nye natteravner fra Frelsesarmeens frivillighetssentral gjøre Grünerløkkas gater tryggere.

Grünerløkka: – Jeg er 64 år og etter en lang yrkeskarriere valgte jeg å gå av med AFP. Da gjenstod det å finne på noe fornuftig å gjøre, humrer pensjonist Reidar Norheim.

Det tok ikke lang tid før han banket på dørene til Frelsesarmeen for å høre om det var noe han kunne bidra med. Kort tid etter inngikk Frelsesarmeens frivillighetssentral, avdeling Grünerløkka, et samarbeid med forsikringsselskapet TrygVesta. Arbeidet med å etablere en dag- og nattravntjeneste i bydelen, under navnet Rodeløkka natteravngruppe, var dermed igangsatt.

For barn og unge

– Vi skal først og fremst være til stede for barn og unge, og være der de oppholder seg på fritiden. Vi har allerede vært i kontakt med en rekke skoler i nærmiljøet. Vi trenger flere frivillige og håper at det finnes foreldre der ute som ønsker å gå sammen med oss, forteller Norheim.

Løypa kommer til blant annet til å gå langs Trondheimsveien, Markveien, Thorvald Meyers gate, Sannergata, Sars gate og Toftes gate.

Trenger voksne frivillige

Foreløpig utgjør de frivillige natteravnene bare tre personer. For å få i gang effektiv og jevnlig natteravning ønsker Norheim et sted mellom 15 og 20 navn på blokka. Han håper å komme i gang for fullt med ravningen i løpet av oktober.

– Jeg har full forståelse for at folk er i arbeid, så i første omgang starter vi med natteravning fredag og lørdag. Jo flere folk som melder seg, jo bedre er det, selvfølgelig. Ideelt sett ønsker vi å få i gang ravning på dagtid i ukedagene også.

– Hva binder de som melder seg som frivillige seg til?

– Ingenting. Det eneste det betyr er at vi ringer rundt på listen med frivillige og spør når det passer for dem å gå en tur. Hvis de har tid og anledning kan de gå med oss i noen timer fra tid til annen.

Norheim understreker at det eneste kravet Frivillighetsentralen har, er at de som går som natteravner skal være voksne mennesker.

– Jeg regner med at vi kommer til å starte med å gå rundt 22-tiden i helgene og fortsetter fram til 03-tiden. For dem som trenger en pust i bakken, har vi et hvilerom med kaffe og noe å bite i, lokker Norheim.

Ikke "nye vektere"

Seniorravneren forteller også at de vil holde tett kontakt med politiet i området.

– Nå har jo byrådet i Oslo sagt opp ordninga med sivile vektere på nedre del av Løkka. Vil dere overta jobben?

– Før vi startet opp, ble det sagt at dette området hadde behov for ravning, men vi skal verken operere som politi eller vektere. Hvis vi ser noe som foregår, skal vi ikke gripe inn, men kontakte politi eller helsevesen, forklarer Norheim, som likevel er opptatt av at folk skal ta kontakt dersom det skulle oppstå problemer av noe slag.

– Det skal være fullstendig trygt å ta kontakt med oss. Vi skal være vennlige og hjelpsomme. Og dessuten har vi taushetsplikt, understreker han.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial