Gå til sidens hovedinnhold

Tryggere biler gir færre døde

Nye og tryggere biler er trolig en av årsakene til at dødstallene på norske veier har sunket de siste årene.

210 personer omkom i trafikken i fjor. Det er det laveste tallet siden 1950-tallet.

– Det ser bra ut i den forstand at vi har hatt en jevn nedgang de siste 15 årene. Og at vi også i 2010 har klart å komme under tallene fra året før, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til NRK.

I 2009 mistet 212 personer livet på norske veier. I 2008 og 2007 var tallet henholdsvis 255 og 232, viser tall fra SSB og Trygg Trafikk.

Statens vegvesen opererer med tallet 209 for antall omkomne i 2010. Vegvesenet beregner tallet ut fra dødsulykker rapportert fra politiet, mens Trygg Trafikk registrerer medierapporterte ulykker.

Ungdom overrepresentert
I likhet med tidligere år er ungdom overrepresentert i veistatistikken for 2010. Totalt omkom cirka 50 personer i alderen 15 til 24 år på veiene i fjor.

Nye og tryggere biler er trolig en av årsakene til at dødstallene på norske veier likevel har sunket de siste årene. Men med større forsiktighet i trafikken kan enda flere liv bli spart.

– Hold fartsgrensene og bruk bilbelte, oppfordrer Sandberg i Trygg Trafikk.

Les også: Vil at ungdom fortsatt skal kjøre gamle biler

Det er fartssyndere, berusede førere og personer uten bilbelte som oftest omkommer i trafikken, ifølge direktøren.

Også antall alvorlig skadde er blitt redusert betraktelig siden 50-tallet, ifølge Statens vegvesen.

Minnemarkering
Søndag ble den årvisse minnemarkeringen «Lys til ettertanke» holdt i Stokke i Vestfold. Med minnegudstjeneste i Skjee kirke og fakkeltog mintes de frammøtte skadde og omkomne i Vestfold-trafikken, men også ellers i landet.

Blant dem som holdt appell i kirken, var Knut Birkeland. Han mistet to tenåringsdøtre i en bilulykke på Bygdøy i 2008. Ulykken krevde tre unge menneskeliv.

– Ta vare på det som er igjen etter en slik ulykke. Det er en voldsom sorg som må bearbeides best mulig, er Birkelands oppfordring til dem som opplever å miste noen i trafikken.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken