RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trykkfeil får evig liv

Sist oppdatert:
Sjelden har vel flere feil vært å finne i en og samme bok. 25 år med trykkfeil i norske aviser er nå samlet i «Levende torsk i skiver». Her er noen av dem filmatisert.

- Det er merkelig at ikke noen har samlet sammen noe slikt før, sier Petter Ruden, som sammen med Jaran Dammann endelig har fått utgitt boken.

Tok opp tråden

Ideen har de hatt helt siden de begge gikk i på ungdomsskolen sammen, en gang på 80-tallet.

- Vi begynte å samle på noen trykkfeil allerede den gang, men hele bokprosjektet ble liggende dødt i flere år når damer og utdanning ble prioritert.

Ruden og Dammann traff hverandre igjen i voksen alder og da gikk tankene igjen tilbake til boken med alle trykkfeilene.

- Da bestemte vi oss bare for å gjøre noe med det, forklarer Ruden.

Ny betydning

Selv har han mange favoritter blant de mange morsomhetene som nå er kommet på trykk.

- Noen legesitater synes jeg er veldig gode. Ellers er det jo så mange bilder som dukker opp i hodet når disse feilene gir utsagnene en helt ny betydning. God fantasi er godt å ha med seg når man leser boken, mener Ruden.

Her er noen favoritter:

«Han lærte Kristus å kjenne for første gang og gjorde det eneste han var i stand til, å forsvare Frelseren. Derfor ble han med til Paris! Mens den andre røveren gikk til helvete.»
Nytt i Uka 2001

«Eksplosjonsfarlige kontorstoler kan gi Orkdal nye arbeidsplasser.»
Arbeider-Avisa 1985

«To sauer ble drept på Ualand i forrige uke. Måten sauene ble drept på, førte mistanken til rovdyr. Det viste seg imidleritd å være to hunder som var på ferde. Et vaktlag ble satt ut. Dette oppdaget hundene på lørdag og fikk tatt livet av disse før de fikk gjort mer skade i saueflokken.»
Dalane Tidende 1989

«Vi er å treffe på egen stand, hvor vi informerer om lystbetont trening! Gratiskuker til alle som henvender seg. Har også gode priser i anledning dagen.»
S.A.T.S annonse i Østlands-Posten 2001

Feil på nett

Ettersom nettmediet nå har spredt om seg, tror Ruden at det ikke blir mindre morsomheter i form av trykkfeil.

- Nå skal ting ut så raskt, og da kan det igjen oppstå morsomme formuleringer. Jeg tror det kommer bare mer og mer trykkfeil i tiden fremover.

Duoen har allerede begynt å legge planer for en ny samling med trykkfeil. Snart vil nettsiden levendetorsk.com være oppe. Med hjelp fra lesere over hele landet, håper forfatterne å få inn flere treffende korrekturfeil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere