Tryllekunstnerenes hemmelige formel

Foto: Pa Photos/Scanpix

Ryan Giggs, Warren Buffett, Svein Støle, Alex Ferguson og Jens P. Heyerdahl har én ting til felles.

26.02.12 17:21

Stikkordet er langsikitghet.

Ryan Giggs spiller sin 900 kamp for Manchester United søndag, hvis han får noen minutter mot Norwich. Det er nesten på dagen 21 år etter debuten i mars 1991. I løpet av den tiden har det blitt 12 seriemesterskap, to Champions League tittler og en rekke andre cuptittler. Ingen fotballspiller på den engelske øya kan måle seg med ham.

Langsiktighet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Langsiktighet

Det samme gjelder treneren hans, Alex Ferguson, som har styrt skuta i over 25 år og vunnet enda flere tittler enn Giggs.

Langsiktighet.

Foto: Hauge Jon (Aftenposten)

Jens P. Heyerdahl dy. bygde opp Orkla gjennom 22 års styring, til å bli det mest suksessfulle konglomeratet i nyere norsk historie.

Langsiktighet.

Til slutt ble Heyerdahl i 2001 kastet av Herr Rimi, Stein Erik Hagen. Siden da har eierandelen i bryggerigiganten Carlsberg blitt solgt, likeså Orkla Media, Elkem og nå står salg av Rec for tur.

Ukjent milliardær

Kanskje mindre kjent er Pareto-gründer Svein Støle. Den tidligere journalisten som har bygget opp Norges mest suksessfulle finanshus, self made og nå god for et sted mellom fem og ti milliarder kroner. Han har bygget sten for sten gjennom nesten 20 år ved roret i Pareto og overlevd den ene verdenskrisen etter den andre.

Langsiktighet.

En av Svein Støles store forbilder er verdens mest suksessfulle investor i nyere tid, Warren Buffett. Mannen som har brukt nesten 50 år på å bygge opp investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Støle er så fan at han tok med seg sine nærmeste forvaltere i Pareto for noen år siden til Buffetts årlige generalforsamling, for å høre Buffett snakke om sin investeringsfilosofi.

Warren Buffet Foto: THOMAS LOHNES (AFP)

Warren Buffetts investeringselskap oppnådde en avkastning på 4,6 prosent i 2011, kommer det frem av investorens årlige brev til aksjonærene. Det er betydlig mindre enn det årlige snittet på 19,8 prosent siden han overtok roret i Berkshire Hathaway i 1965, men mer enn dobelt så bra som markedet. Investerte du 1000 kroner i Warren Buffets investeringselskap i 1965 vil du i dag sitte på verdier for over 500 millioner kroner.

Langsiktighet.

Buffet har en formue på over 300 milliarder kroner, ifølge Forbes, og er med det verdens tredje rikeste mann, bare slått av meksikanske Carlos Slim Helu med en formue på litt over 400 milliarder kroner og Bill Gates med rundt 350 milliarder kroner.

Om barna til Buffet får noen glede av alle pengene, så er svaret nei.

Gir bort 300 milliarder

Til Forbes svarte Buffett i 1986, på spørsmål om hvor mye barna burde arve:

«Nok penger til at de kan gjøre hva de enn ønsker, men ikke så mye at de ikke trenger å gjøre noe».

Og i 1986 følte Buffett at det riktige beløpet var noen hundre tusen dollar.

Buffett besluttet i 2006 å gi bort det meste av sin formue til veldedige formål. Blant annet vil han årlig gi fem prosent av sine aksjer i Berkshire Hathaway til sin bridgekompis Bill Gates, og hans stiftelse. Bill Gates har også besluttet å gi bort majoriteten av pengene sine, noe han nå bruker mesteparten av tiden sin på.

Langsiktighet - også her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.