Gå til sidens hovedinnhold

Tsewang satte fyr på seg selv for Tibet

- Det er veldig sjeldent at munker tenner på seg, sier seniorforsker Koen Wellens.

Mandag døde den 29 år gamle buddhistiske munken Tsewang Norbu etter å ha satt fyr på seg selv ved å drikke drivstoff og dekke seg selv med brannfarlig væske, melder AFP.

Hendelsen skjedde ved Daofu i Sichuan-provinsen i Kina, nær grensen til Tibet.

Minst 1.000 polititjenestemenn og soldater har siden hendelsen holdt vakt utenfor klosteret og de rundt 100 munkene som sitter innenfor murene har ikke elektrisitet, mat eller vann.

Veisperringer
Hotel- og restauranteiere i området uttalte til AFP at flere soldater omringet klosteret.

- Det er veldig mange soldater og politi i gatene og de har omringet klosteret og myndighetenes hovedkvarter, sier en hotelleier.

Politiet og soldatene har flere steder satt opp veisperringer og sjekker alle kjøretøy som kjører til og fra klosteret og myndighetenes hovedkvarter.

- Faktisk er det veldig sjeldent at de tenner på seg. Innenfor Buddismen er dette en lite akseptert måte å død på. Voldsbruk aksepteres verken mot seg selv eller mot andre, uttaler seniorforsker ved norsk senter for menneskerettigheter Koen Wellens til Nettavisen.

Mange konflikter
Norbu skal ha skreket ut «Vi tibetanere ønsker frihet», «Lenge leve Dalai Lama», og «La Dalai Lama få returnere til Tibet før han dør», ifølge den London-baserte gruppen Free Tibet.

Dalai Lama er Tibets spirituelle leder, som rømte fra Kina i 1959.

- Kinesiske myndigheter vet selvfølgelig at slike hendelser gir dem et dårlig omdømme i vesten. En av de store grunnene til at det er konflikt er økonomisk ubalanse. Den eneste måten å løse dette på er ifølge kinesiske myndigheter å sette inn store økonomiske ressurser. Det er vanskelig å si hvordan denne politikken vil slå ut. Man har veldig få investorer i Kina som vil investere områder som har dårlig infrastruktur og ligger langt fra havnebyene, sier Wellens.

- Vanskelig å få adgang
Sichuan er en provins som har en stor befolkning av etniske tibetanere og flere motsetter seg kinesisk styre. Regionen har opplevd flere konflikter de siste årene.

- Det er vanskelig å få adgang til området på grunn av det er et problemområde. Når det oppstår problemer er det vanskelig å komme til bunns i dette, forklarer Wellens.

Tidligere i år skal en ung munk ved navn Phuntsog ha tent på seg selv i nærheten av klosteret Kirti i Aba rundt 200 kilometer fra Daofu. Han døde også i sitt forsøk på å protestere mot myndighetene i Kina.

Flesteparten av munkene i dette området lever etter Dalai Lamas lære.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken