*Nettavisen* Nyheter.

Tsipras: – Jeg tror ikke på innholdet i avtalen

- Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sier Alexis Tsipras. Foto: Christian Hartmann

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier han vil gjennomføre avtalen han har skrevet under på med EU, selv om han ikke har tro på innholdet i den.

14.07.15 22:55

– Jeg tar på meg ansvaret for eventuelle feil jeg har gjort. Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sier Tsipras i et intervju med den greske TV-kanalen ERT.

Statsministeren kaller forhandlingene om avtalen natt til mandag «en veldig dårlig natt for Europa». Han sier han kjempet for å unngå kutt i lønn og pensjonsordninger, og bedyret at avtalen er bedre for Hellas enn tidligere forslag.

– Jeg skal ikke stikke av fra dette ansvaret, og jeg vil forsøke å gjennomføre disse reformene over en fireårsperiode, sier Tsipras.

Tirsdag kveld ble avtalen lagt fram for medlemmene i den greske nasjonalforsamlingen, som skal stemme over den onsdag.

Knapt flertall av grekere mener avtalen er positiv

Rundt 51,5 prosent av grekerne mener avtalen regjeringen har inngått med långiverne er positiv, mens enda flere mener at nasjonalforsamlingen bør godkjenne den, viser en ny meningsmåling.

Nasjonalforsamlingen i Hellas skal onsdag stemme over de betydelige reformene og skatteøkningene som landets statsminister har gått med på for å sikre landet en ny låneavtale.

I den nye meningsmålingen, som ble offentliggjort tirsdag, sier 72 prosent av de spurte at det ikke er noe annet alternativ enn en avtale med långiverne, mens 70,1 prosent mener at nasjonalforsamlingen bør vedta avtalen.

Positivt syn på Tsipras

Undersøkelsen som er gjennomført av Kapa Research for avisen To Vima.

Statsminister Alexis Tsipras' møter misnøye i sitt eget parti Syriza for å ha gitt etter for krav om nye innstramminger.

Undersøkelsen viser imidlertid at 58,8 prosent av respondentene har et positivt syn på Tsipras.

– Greske banker kan forbli stengt i en måned

De greske bankene kan forbli stengt i påvente av at avtalen med EU kommer på plass – en prosess som kan ta opp til en måned, ifølge Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

– Gjenåpningen av banker er avhengig av godkjenning av avtalen, noe som vil skje innen en måned, sier Tsipras til TV-kanalen ERT.

Statsministeren gjentok sin oppfordring til Den europeiske sentralbanken (ESB) om å øke utbetalingene til greske banker.

Bankene i Hellas har vært stengt siden 29. juni etter at mange uttak truet med å velte systemet. I løpet av de siste to ukene har grekerne kun hatt mulighet til å ta ut 60 euro dagli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.