Tsipras ber folket si «nei» – igjen

Greske pensjonister stor i lange køer onsdag for å sikre seg ukas 120 euro i tillatte uttak.

Greske pensjonister stor i lange køer onsdag for å sikre seg ukas 120 euro i tillatte uttak. Foto: Jean-paul Pelissier (Reuters)

Trass i flere innrømmelser overfor kreditorene ber Hellas' statsminister Alexis Tsipras igjen grekerne stemme nei til låneavtalen i en folkeavstemning søndag.

01.07.15 17:51

Strategien er vanskelig å bli klok på, mener økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole

– Det virker som han er veldig i villrede, sier han til NTB.

Grekerne våknet onsdag til vissheten om at de for første gang har misligholdt et avdrag til Det internasjonale pengefondet IMF.

Samtidig sydet de europeiske hovedstedene onsdag av rykter om at Hellas skal være innstilt på betydelige innrømmelser i låneavtalen med EU, og at Tsipras til og med ville skrinlegge folkeavstemningen.

Rykter til skamme

Men onsdag ettermiddag gikk Tsipras igjen på talerstolen og gjentok oppfordringen om å stemme nei til låneavtalen.

– Jeg ber dere om å si nei. En nei-stemme i folkeavstemningen vil legge press på kreditorene, sa Tsipras i den direktesendte TV-talen.

Tsipras sa også at de som sier at et nei også er et nei til euroen, med andre ord en såkalt grexit, «forteller løgner».

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet sier til NTB at søndagens folkeavstemning ikke lever opp til rådets standarder.

– Villrede

Samtidig har Tsipras tilsynelatende gått med på en rekke innrømmelse overfor kreditorene. I et brev som ble sendt til til EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF tirsdag kveld, går Tsipras med på flere av kravene fra EU og IMF – krav han altså samtidig ber folket si nei til.

– Det kan virke panisk. Men det kan også være en nytt utspill for å vise forhandlingsvilje. Det kan jo være at Tsipras ser konsekvensene av et mislighold, og at han har gamblet på at troikaen ville gi seg i siste sekund, sier Grytten. Han mener Tsipras har gjort seg selv til en merkelig forhandlingspartner.

– Hvilket salig rot, sukker den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

– Til helvete

Mens regjeringen og kreditorene fortsetter tautrekkingen om den greske økonomiens fremtid, var budskapet fra tusenvis av pensjonister i bankkø onsdag utvetydig.

– La dem dra til helvete, ropte en av dem til nyhetsbyrået AFP.

Hellas har ikke lenger noe økonomisk sikkerhetsnett etter at landets låneprogram utløp natt til onsdag.

Men IMF kan ha gitt grekerne et lite pusterom: Først om et par uker skal IMF-styret ta stilling til Hellas' forespørsel om å få utsatt avdraget landet har unnlatt å betale, ifølge en sentralt plassert kilde.

Nye samtaler

De 19 finansministrene i eurosonen skulle diskutere den greske gjeldskrisen igjen onsdag ettermiddag. Hellas har bedt om et nytt toårig låneprogram på rundt 29 milliarder euro.

Men Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble er fortsatt skeptisk. Han mener situasjonen i Hellas har forverret seg betydelig under Tsipras.

– De har bare reversert tiltak. De gikk tilbake på tidligere avtalte forpliktelser. De forhandlet og forhandlet, sier Schäuble til den tyske nasjonalforsamlingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.