RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den greske statsministeren, Alexis Tsiipiras, bekrefter at han går av.
Den greske statsministeren, Alexis Tsiipiras, bekrefter at han går av. Foto: Yiannis Kourtoglou (Reuters / NTB Scanpix)

Tsipras går av som statsminister

Sist oppdatert:
Hellas' statsminister Alexis Tsipras bekrefter at han går av og ber om nyvalg.

– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en TV-sendt tale torsdag kveld.

Like etter talen leverte Tsipras regjeringens avskjedssøknad til president Prokopis Pavlopoulos. Samtidig ba han om at det utlyses nyvalg, og gjorde det klart at han vil stille til valg igjen.

Vil danne regjering

Hellas' grunnlov sier imidlertid at opposisjonspartiene først skal bli spurt om de vil danne regjering når regjeringen går av under ett år etter valget. Det største opposisjonspartiet, Nytt demokrati, vil bli kontaktet først.

Partiets fungerende leder Vangelis Meimarakis sier han vil be om møte med de andre partilederne i nasjonalforsamlingen for å sondere mulighetene for å danne en ny regjering ut fra den sittende nasjonalforsamlingen.

Etter å ha blitt kontaktet av president Propkopis Pavlopoulos vil Meimarakis ha tre dager på seg før oppgaven eventuelt blir sendt videre til det nest største opposisjonspartiet.

Opprør i partiet

Tsipras er fortsatt populær blant grekerne, men de nye låneavtalene med landets kreditorer og reformkravene som følger dem, har ført til et opprør i statsministerens egne rekker.

I forrige uke stemte en stor del av Syrizas parlamentsgruppe nei til låneavtalen med EU, og Tsipras måtte be opposisjonen om støtte for å få det nødvendige flertall.

– Dagens nasjonalforsamling er ikke i stand til å danne en flertallsregjering eller en regjering som samler nasjonen, sa Tsipras i sitt møte med president Pavlopoulos.

Under talen forsvarte Tsipras avtalen med kreditorene.

– Vi fikk ikke den avtalen vi ønsket, men det var den beste mulige avtalen under omstendighetene, sa han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere