RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsipras om grekerne: – Tar skjebnen i egne hender

Den greske folkeavstemningen var søndag morgen kommet godt i gang. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / NTB scanpix
Den greske folkeavstemningen var søndag morgen kommet godt i gang. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Hellas' innbyggere står i kø for å si ja eller nei til kreditorenes tøffe vilkår for å redde landet fra økonomisk kollaps. De første resultatene kommer søndag kveld.

Oppslutningen om søndagens folkeavstemning var stor i Pangrati-området i Aten, der selv de eldre gikk opp 40 trappetrinn for å komme seg til valgurnene.

Grekerne skal stemme ja eller nei til tøffe kutt- og reformforslag i bytte mot kriselån fra landets internasjonale kreditorer.

Frykten for at et nei-flertall, som regjeringen har oppfordret til, skal føre til at Hellas bryter ut av eurosonen, skremte enkelte.

– Når du må velge mellom to dårlige løsninger, velger du den minst dårlige, og det er helt klart «ja», sier 42-årige Dimitris Kavouklis.

Læreren Dimitris Halatsis stemmer derimot nei fordi «det er den eneste sjansen regjeringen og Hellas har til å utøve press» på landets internasjonale kreditorer, mener han.

LES OGSÅ: Grekere hamstrer penger og mat før folkeavstemning

Resultat i kveld

Valglokalene i landet med 11 millioner innbyggere åpnet klokken 7 søndag morgen lokal tid og stenger tolv timer senere (18.00 norsk tid). Mange sto i kø utenfor skoler og universiteter som var omgjort til valglokaler.

– Ingen kan ignorere besluttsomheten til et folk som tar skjebnen i sine egne hender, sa statsminister Alexis Tsipras til journalister etter å ha avlagt sin stemme i Aten.

Europa holder pusten i påvente av resultatet i folkeavstemningen. Et klart bilde vil først komme rundt klokken 21 lokal tid søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kvinne går inn i et valglokale i Aten søndag. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB scanpix

Tett på målinger

Hva utfallet blir, er ikke klart. De siste meningsmålingene før valget viste at det er nærmest dødt løp mellom ja- og neisiden.

Den 56 år gamle Katerina oppsummerte usikkerheten som rundt én av ti greske velgere har kjent på. Søndag hadde hun fortsatt ikke besluttet hva hun skulle stemme da hun hentet en stemmeseddel.

Fakta: Fakta om «grexit»

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Uten mer krisehjelp fra EU må Hellas stanse betaling av all gjeld. Dermed kan landet ryke ut av eurosonen. Konsekvensene kan bli store:

* Hellas vil trolig ta i bruk sin gamle valuta drakmer, sterkt devaluert.

* Landet vil miste tilgangen til internasjonale kredittmarkeder.

* Det greske bankvesenet kan kollapse.

* Budsjettunderskuddet må kuttes til null for at landet skal kunne betale lønn og pensjoner.

* Importerte varer blir langt dyrere, og greske handelspartnere vil trolig kreve kontant betaling for all eksport til Hellas. Resultatet kan bli mangel på mat, medisiner, olje og andre basisvarer.

* Risikoen for sosial uro og masseutvandring kan øke.

* På lengre sikt vil konkurranseevnen øke, fordi greske varer blir billigere.

– Det er veldig forvirrende og veldig vanskelig, sier hun.

56-åringen innrømmer at hun stemte på Tsipras ved forrige valg, men at hun er skuffet over at han ikke har fått til en avtale med landets kreditorer.

– Går av ved nei-flertall

Både Hellas' internasjonale kreditorer og flere sentrale politikere har frarådet grekerne å stemme nei i søndagens folkeavstemning, og de advarer om at dette kan føre til at Hellas bryter ut av den 19-nasjoners store eurosonen.

Finansminister Yanis Varoufakis i den venstreorienterte regjeringen gjentok derimot uttalelsen om at han vil gå av dersom det blir et ja-flertall søndag.

– Absolutt, svarte han til den tyske avisen Bild på spørsmål om han virkelig vil gå av dersom flertallet sier ja.

– Det vil ikke bli et ja-flertall, la han til.

Verdighet

Statsminister Tsipras sa søndag at en nei-stemme vil sende et budskap om et ønske om å leve med «verdighet i Europa». Alle er imidlertid ikke enige i det utspillet.

– Kaller du dette verdighet? Å stå i kø ved minibanker for noen få euro. Jeg stemte ja slik at vi kan stå ved Europa, sier pensjonist Yannis Kontis.

Uansett utfall av søndagens folkeavstemning i Hellas må lederne i EU begynne å snakke sammen igjen, sier Italias statsminister Matteo Renzi i et avisintervju.

– Det er umulig å redde Hellas uten innsats fra den greske regjeringen: Pensjonsreformer, bekjempelse av skatteunndragelse og det nye arbeidsmarkedet er alle avhengige av dem, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere