RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsjekkia får trolig nyvalg i oktober

Praha (NTB-Reuters-DPA): Tsjekkerne forbereder seg på valg. President Milos Zeman vil oppløse nasjonalforsamlingen og be velgerne gå til urnene 25. og 26. oktober, sier en talskvinne for Zeman.

Zeman vil komme med en offisiell kunngjøring om nyvalget fredag, sa talskvinnen Hana Burianova torsdag. Meningsmålinger tyder på at en sosialdemokratisk, EU-vennlig regjering vil overta styret av Tsjekkia, som i sommer har slitt med politisk uro.

Statsminister Petr Necas' koalisjonsregjering brøt sammen i juni som følge av en korrupsjonsaffære. Necas' liberalkonservative parti Borgerdemokratene preges av skepsis til EU og motstand mot europeisk integrasjon.

- Nå har venstresiden grønt lys for maktovertakelse, skrev den konservative Praha-avisen Lidové Noviny torsdag.

Det sosialdemokratiske partiet CSSDs leder Bohuslav Sobotka har som mål å vinne minst 30 prosent av stemmene ved valget i oktober.

Sobotka har tidligere sagt at CSSD kan tenke seg å danne en mindretallsregjering, og styre med støtte fra sak til sak fra kommunistene eller andre småpartier. I så fall blir det første gang siden «fløyelsrevolusjonen» i 1989 at kommunistpartiet får reell politisk innflytelse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere