RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsjekkia overtar EU-formannskapet

Praha (NTB-AFP): Tsjekkia overtok formannskapet i EU ved årsskiftet. Den tidligere kommuniststaten må i løpet av kort tid ta tak i en rekke vanskelige saker.

At tsjekkerne nå får oppgaven med å lede unionen, ble markert i hovedstaden Praha nyttårsaften. En gigantisk pendel på en høyde over byen ble opplyst med EU-fargene gult og blått.

Blant sakene statsminister Mirek Topolanek får i fanget, er finanskrisen, krigføringen på Gazastripen og konflikten om gassleveranser mellom Russland og Ukraina.

I tillegg kan det bli krevende å samarbeide med president Václav Klaus, som ikke er spesielt begeistret for EU og har uttalt at formannskapet er uviktig. Delvis takket være Klaus er Tsjekkia i dag det eneste EU-landet bortsett fra Irland som ikke har ratifisert unionens reformtraktat.

Tsjekkerne håper å bli vertskap for det første EU-toppmøtet med Barack Obama til stede som gjest. I tillegg er det et mål å bedre forholdet til Hviterussland, Ukraina, Armenia og andre tidligere sovjetstater.

Den offisielle seremonien for overtakelsen av EU-formannskapet skal holdes i Praha 7. januar. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere