Tsjekkia tar imot kristne flyktninger fra Irak

Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka. Her avbildet under EU-Tyrkia-konferansen i regi av EU i noveber 2015.

Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka. Her avbildet under EU-Tyrkia-konferansen i regi av EU i noveber 2015. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)

Tsjekkia vil ta imot 153 kristne flyktninger som har dratt fra IS-kontrollerte områder i Irak, opplyser landets statsminister Bohuslav Sobotka.

15.12.15 04:37

Tidligere har president Milos Zeman uttalt at han vil foretrekke kristne flyktninger framfor muslimske. Han har gjentatte ganger varslet om trusselen fra militante islamister mens flyktningene og migrantene har strømmet til Europa fra krigsherjede områder.

Nå har tsjekkerne besluttet å ta imot 37 kristne familier i perioden januar til april neste år. Familiene vil komme til landet fra kurdisk-kontrollerte områder i Nord-Irak samt fra flyktningleirer i Libanon.

– Dette er mennesker fra den kristne minoriteten i Irak som har måttet flykte fra IS i Mosul-området, der de har bodd i generasjoner, sa Sobotka mandag.

Tidligere har Tsjekkia nektet å godta EUs kvoter for omfordeling av flyktninger, der det er bestemt at landet skal ta imot minst 1.591 av menneskene som skal relokaliseres fra Italia og Hellas i første omgang. Innvandringsmotstanden blant tsjekkere er stor, og meningsmålinger har vist at majoriteten av folket ønsker å avvise selv dem som flykter fra krigssoner.

Ifølge tall fra innenriksdepartementet hadde Tsjekkia i slutten av oktober gitt opphold til 52 asylsøkere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.