RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DAVID W CERNY (REUTERS)

Tsjekkisk ja til ny EU-traktat

Sist oppdatert:
Det tsjekkiske parlamentet sier ja til Lisboatraktaten, men presidenten vil ikke signere den. Sverige, som snart overtar formannskapet, får noe å bryne seg på.

Overhuset i det tsjekkiske parlamentet sa onsdag ja til EUs Lisboatraktat, det nye regelverket som er ment å gjøre EUs institusjoner mer effektive. Men Tsjekkias president Vaclav Klaus sier han ikke vil ratifisere avtalen, noe som på nytt skaper usikkerhet rundt traktatens videre skjebne, melder Reuters.

Frykter europeisk superstat
Klaus og hans partifeller er skeptiske til traktaten fordi de mener den gjør EU til en superstat på bekostning av nasjonal suvernitet. Han viser videre til at irske velgere i fjor vendte tommelen ned for avtalen. Avtalen er først gyldig når presidenten har skrevet under.

Vil modernisere EU
Det nye EU-regelverket er beskrevet som en giring av EU for det 21. århundre og skal etter planen bidra til smidigere beslutningsprosesser når unionen etterhvert vil telle 27 medlemsland og kan vokse seg enda større.

Sverige overtar ballen
Et tsjekkisk nei vil kunne sette hele traktatarbeidet i fare og skape vanskeligheter for den svenske regjeringen når de overtar ordføreransvaret i unionen til sommeren, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere