Tsunamien ødela mer enn skjelvet

Foto: IAN SALAS (EPA)

Skrekkslagne satt innbyggerne i Talcahuano og ventet på at jordskjelvet skulle gi seg. Så kom flodbølgen.

02.03.10 11:00

Tsunamien som rammet kysten av Chile etter det kraftige jordskjelvet lørdag forårsaket mer død og ødeleggelse enn selve jordskjelvet, melder den spanske avisen El Pais. På en kyststrekning på 500 kilometer har bølgene skylt vekk hele landsbyer.

Fikk beskjed om å holde seg i ro
Marioli Gatica og hennes familie samlet seg i en sirkel på gulvet i huset i kystbyen Talcahuano da jordskjelvet med en styrke på 8,8 rammet Chile. De hørte brannmenn be innbyggerne holde seg i ro og holde seg innendørs, og de hørte ikke noe om en tsunami før huset eksploderte med vann cirka en time etter skjelvet, rapporterer nyhetsbyrået AP.

140.000 hjemløse
De offisielle dødstallene etter jordskjelvet er tirsdag 723. De fleste av de omkomne er registrert i regionen Maule (544), kjent for vindyrking. Her ligger også Talcahuano, nå en gjørmete og ødelagt by med 180.000 innbyggere. Nær 80 prosent av Talcahuanos innbyggere er nå hjemløse, ifølge borgermester Gaston Saavedra.

- Havnet er ødelagt, gatene kollapset, bygninger i ruiner, sier han til El Pais.

Chiles forsvarsminister sier ifølge AP at marinen gjorde en feilvurdering da de ikke umiddelbart sendte ut et tsunamivarsel. Forsvarsministeren sier havnekapteiner som varslet om tsunami reddet flere hundre liv i kystbyene.

Pensjonister i buss skylt på sjøen
Flodbølgen kom for raskt for en gruppe på 40 pensjonister på ferie i landsbyen Pelluhue. De hadde søkt tilflukt i en buss som ble skylt på sjøen, sammen med andre kjøretøyer og bygninger da tsunamien skylte 200 meter inn over land. Mandag hadde man funnet fire av pensjonistene omkommet. Minst 30 var fortsatt savnet.

I byen Concepción, den største nær episenteret og den som ble hardest rammet etter skjelvet, er 353 mennesker drept

Soldater og portforbud

Sultne overlevende og mobb har satt fyr på butikker i byen Concepcion, melder nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Regjeringen i Chile har sendt rundt 10.000 soldater ut for å gjenopprette ro og orden i de berørte områdene og hindre plyndring. En 22 år gamel mann døde i en skuddveksling mellom sivile. 160 personer er arrestert for brudd på portforbudet, ifølge El Pais.

Tirsdag kommer USAs utenriksminister Hillary Clinton til Chile for å tiilby hjelp etter katastrofen.

Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag