Tsunamier traff stillehavsøyer

Foto: (Google Maps)

Gigantisk jordskjelv førte til 6 meter høye bølger. Meldinger om et stort antall døde - og ødeleggelsene er store.

30.09.09 00:05

En rekke landsbyer skal ha blitt knust etter at en tsunami har skylt innover flere stillehavsøyer, og primært øya Samoa, melder Reuters. Foreløpig er det likevel veldig spredt informasjon som har kommet fram.

Tsunamien skal ha oppstått fra et undersjøisk jordskjelv 8,0 på richters skala. Det hadde et episenter 190 km sørvest for American Samoa, og skjelvene skal ha vært på opp mot tre minutter.

Vet ikke om nordmenn er i området
Utenriksdepartementet vet så langt ikke om det befinner seg nordmenn i det rammede området.

- Våre folk ringer nå og har kontakt med lokale myndigheter og konsulater, men jeg vet ikke når vi vil ha en klar oversikt, sier pressetalskvinne Cecilie Willoch i UD til Nettavisen.

Genererte flere tsunamier
Ifølge CNN skal dette jordskjelvet har generert tre separate tusnamibølger. Dette har også ført til at sivilforsvaret på New Zealand er satt i alarmberedskap, men etter at bølgen kom frem til landet skal det ikke ha blitt rapportert om store ødeleggelser.

Stuart Weinstein fra Pacific Tsunami Warning Center forteller at den ene tsunamien har truffet hovedstaden i American Samoa, Pago Pago, på øya Samoa - og et ukjent antall mennesker skal ha blitt drept.

- Jeg kan bekrefte at det er skader, jeg kan bekrefte at det er dødsfall og jeg kan bekrefte at det er skadde, forteller en politikvinne på American Samoa til Reuters.

Kongressrepresentanten Eni Faleomavaega forteller til MSNBC at han hadde sett bølger på rundt 5 meter, og at biler fløt i gatene.

Store dødstall
Dr. Lemalu Fiu ved hovedsykehuset i Apia sier til Sydney Morning Herald at minst fem mennesker skal være omkommet i Apia.

Samtidig sier han at antallet skadde og døde kan øke krafitg når det kommer inn folk fra kysten.

Avisa The Age sier at antall dødsfall i bare den lille landsbyen Fautasi kan være på flere hundre.

En lokalradiostasjon i American Samao melder at 14 skal være døde i det området - og at området ble truffet av fem kraftige bølger.

Ikke like ille som i 2004
Reuters melder samtidig at en ikke regner med at tsunamien vil få noe i nærheten av de samme konsekvensene som den store tsunamien som traff blant annet Thailand i 2004, som kostet rundt 230.000 menneskeliv.

Sydney-Pacific Tsunami Warning Center har kanselert tsunamivarselet for hele stillehavsområdet.

- Jevnet med jorden
Radio New Zealand har snakket med et øyenvitne på Upolu Island som forteller at landsbyen han var i da bølgen traff har blitt jevnet med jorden.

- Det gikk veldig fort. Byen har blitt utradert. Det er ikke en bygning som står igjen. Vi har klatret opp i fjellene, og en av de jeg er sammen med har brukket benet. Det vil være mennesker som vil trenge svært mye hjelp her, forteller Graeme Ansell, som befinner seg i Samoa, til MSNBC

- Det er grusomt... Landsbyen er borte, og mitt en gang så flotte strandhus ligger nå under vann, fortelelr Josh Nayangu til BBC etter at han hadde flyktet fra området i en liten fiskebåt med sin kone og sønn.

Nasjonalpark truffet
- Besøkelsessenteret på American Samoa nasjonalpark, og tilhørende kontorer, ser ut til å være komplett knust, forteller talskvinne Holly Bundock for nasjonalparken til Reuters.

Bølgehøyden skal ha vært på 1,57 meter ifølge Pacific Western Tsunami Warning Center. Da bølgene traff land skal de derimot ha vært på opp mot 6 meter.

Ber folk komme seg opp i høyden
Radio News Zealand melder at lokale myndigheter nå ber folk på Great Barrier Island og Waiheke Island å komme seg opp på høyder for å komme seg unna en eventuell bølge.

Evakueringen skal ifølge vitner gå svært raskt unna.

Fryktet for Hawaii
Det var lenge fryktet at at tsunamien også skal treffe Hawaii, men tsunamivarslet for øyene er avblåst.

American Samoa er et lite område som tilhører USA som ligger omtrent midt mellom Hawaii og New Zealand - og det bor rundt 65.000 mennesker der.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag