Gå til sidens hovedinnhold

- Tufsete uttalt av meg

Måtte snu etter kontroversielt voldtektsutspill.

Senterungdommens Sandra Borch med kontroversielt utspill i går kveld - måtte senere moderere seg etter kraftig motbør.

Les saken på Nordlys.no

I et blogginnlegg skrevet onsdag kveld gikk Senterungdommens Sandra Borch hardt ut mot måten sedelighetssaker håndteres i rettssystemet. Borch mente blant annet at det må bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn og antydet at deler av bevisbyrden i slike sedelighetssaker måtte skyves over på den anklagede.

«Jeg mener også bevisbyrden i injuriesaker i forbindelse med voldtektssaker er problematisk. I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden. Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok», skrev Borch i innlegget.

Se Sandra Borchs blogg

Møtt med sterke reaksjoner
Innlegget skapte raskt debatt på mikroblogg-nettstedet Twitter og andre steder, og Borch ble møtt med til dels sterke reaksjoner på utspillet. Sentralt i debatten sto spørsmålet om Borch virkelig med dette mente å svekke prinsippet om uskyldpresumpsjon - altså at man skal anses som uskyldig til det motsatte er bevist. Dette prinsippet er hentet fra den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og er inkorporert i det norske lovverket. Prinsippet betegnes også som et helt sentralt element i det norske rettssystemet.

På direkte spørsmål fra Dagbladet, som omtalte saken i går kveld, om hennes utspill gjelder selve straffeforfølgelsen eller bare eventuelle søksmål fra siktede etter en henleggelse, fikk Borch problemer med å forklare hva hun egentlig mente.

- Vanskelig å beskrive med ord
- Først og fremst mener jeg injuriesaker, men jeg tar også til orde for at - dette er litt vanskelig å beskrive med ord - men for at den som er anklaget for å ha voldtatt i større grad må føre bevis for at han ikke har voldtatt, sa Borch til Dagbladet, før hun kommenterte at hun ikke ønsket å svekke rettssikkerheten.

Senterungdommens leder, som har en master i rettsvitenskap, gikk imidlertid ikke i intervjuet nærmere inn på hvordan dette skulle gjennomføres i praksis.

- Bevisbyrden er veldig vanskelig og balansen er hårsår. Prinsippet er at man er uskyldig så lenge det motsatte ikke er bevist, men i voldtektssaker, der det er så vanskelig å bevise at noen har voldtatt, er vi nødt til å se på prosessen. Men prinsippet om uskyldspresumpsjonen skal ligge til grunn, sa hun til Dagbladet, før hun forklarte at hun hadde problemer med å få forklart hva hun mener på en folkelig måte.

I blogginnlegget velger også Sandra Borch ta opp det hun kaller "politiets inkompetanse og dårlige organisering" i voldtektssaker. Dette baserer hun på en 15 år gammel rapport, skrevet av tidligere statsadvokat Åse Texmo.

Redigerte blogginnlegget
Senere samme kveld valgte Borch å redigere det opprinnelige blogginnlegget for, som hun selv skriver, «å presisere enkelte formuleringer».

I en kommentar overfor Nordlys ønsker ikke Borch å kommentere blogginnlegget nærmere, men gir uttrykk for at hun oppfatter vinklingen til Dagbladet som merkelig.

- Så synes jeg det er merkelig at Dagbladet har vinklet det slik, da det er på langt nær det jeg har ment. De andre poengene i en alvorlig sak er derimot borte, det er synd, skriver Borch til Nordlys i en tekstmelding.

HTML EMBED

På Twitter i natt kommenterte hun imidlertid at Dagbladets journalist ikke så ut til å kunne forskjell på sedelighetsforbrytelse og injurie, men mente det var «tufsete uttalt» av henne og «lite taktisk» å forsøke å forklare dette til Dagbladet.

Les flere saker i Nordlys

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken