*Nettavisen* Nyheter.

Tuja-tyv erstattet stjålet tuja – med en råtten tuja

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)

Tyven nøyde seg ikke med å stjele tujaplanter. Kjeltringen dumpet en død tuja der en av de friske plantene sto.

28.06.13 09:39

- Dette er toppen av frekkhet, konstaterer Leif Tolleshaug.

En tuja-tyv slo nylig til mot et borettslag i Alexander Kiellands gate i Lillestrøm. I løpet av natten forsynte kjeltringen(e) seg med fem friske tujaplanter. Én av plantene ble erstattet med en vissen og gul tuja, skriver Romerikes Blad.

- Det er lett å se at den døde planten har stått i en potteplante. Dette er lavmål, rett og slett bare trist. Dette er planter som koster rundt 100 kroner. Er folk virkelig villige til å gjøre seg til kjeltring for så lite? spør Tolleshaug, som er styreleder i borettslaget.

Ikke første gang
Ifølge styrelederen er det ikke pengene som er problemet. Det er alt ekstraarbeidet som frustrerer ham mest.

- Vi forsøker å få det fint her, men det er vanskelig når vi til stadighet opplever tyverier på denne måten, sier han.

Dette er nemlig ikke første gang borettslaget får besøk av tujatyver. Problemene startet allerede da hekken ble plantet høsten 2011.

- Det har forsvunnet planter jevnt og trutt fra første stund. I fjor måtte vi plante 15 nye planter på grunn av tyverier, forteller Roy Mortensen, som også sitter i borettslagsstyret.

Mortensen forteller at han også har opplevd at fulle personer har røsket løs tujaplanter på vei til eller fra byen. Denne gangen er han imidlertid sikker på at det et planlagt tyveri.

- Når noen har med seg en død tuja, virker det ganske planlagt. Jeg tror det er noen som er i ferd med å bygge seg en ny hage et sted i nærheten, sier han.

Ifølge Mortensen har tujatyven forsynt seg av de flotteste plantene.

- Hekken vår var ganske herjet etter den unormalt lange vinteren. Kun et fåtall av plantene beholdt grønnfargen. Disse plantene er nå stjålet, sier han.

Ikke anmeldt
Ifølge Mortensen er ikke tyveriene anmeldt til politiet. Han sier han har liten tro på at politiet vil bruke nevneverdig med ressurser på et tujatyveri.

Det har han rett i:

- Det er lite trolig at det vil bli brukt ressurser på å løse en slik sak, sier politioverbetjent Jon Inge Bråthen ved Lillestrøm politistasjon.

Politioverbetjenten oppfordrer likevel alle som blir frastjålet noe om å anmelde.

- Det er den eneste måten vi kan få registrert det som foregår. Hvis vi får informasjon om at det foregår mye i et gitt område, pleier vi å sørge for økt patruljering i et forebyggende perspektiv, sier Bråthen.

Villaforsikring

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Forsikring vil villaforsikring dekke tyveri av tuja og andre hageplanter. Han har ikke noen oversikt over hvor mange som har rapportert inn tyverier av hageplanter og lignende.

- Vi fører ingen oversikt over dette. Men jeg kan si med sikkerhet at dette ikke er ganske uvanlig, sier han.

Clementz tror tujaer hovedsakelig stjeles til privat bruk.

- Vi ser en tendens hvor utenlandske bander spesialiserer seg på ulike former for kriminalitet. Men jeg tror ikke det finnes noen internasjonal tujahekkbande, for å si det sånn, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.