*Nettavisen* Nyheter.

Tulleparti vant sjokkvalg på Island

Foto: Besti Flokkurinn

Komiker lokket velgerne med gratis håndklær og isbjørn i dyrehagen.

31.05.10 07:40

«Besti Flokkurinn», eller «Det beste parti» på norsk, sto for et sjokkvalg på Island søndag da de ble det største partiet i valget av nytt bystyre i den islandske hovedstaden Reykjavik.

Dette blir sett på som et sjokktap for de tradisjonelle islandske partiene, og eksperter mener valgresultatet er en protest mot partiene som førte Island inn en dyp økonomisk krise.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Olafur Hardarsson, professor i politikk ved Universitetet i Reykjavik, til RUV ifølge NRK.

Ledet av komiker
«Det beste parti» er ledet av komikeren Jon Gnarr, og gikk til valg med løfter om gratis håndklær i svømmehallene, isbjørn til dyrehagen, samt å gi kvinner og eldre mer makt.

Partiet fikk totalt 34,7 prosent av stemmene, og dermed blir trolig Gnarr ny ordfører i Reykjavik.

- Ingen trenger å være redd for Det beste partiet, fordi vi er best. Og vi vil bare gjøre det beste, om vi ikke gjør det, så ville vi kalle oss Det verste parti eller Det dårlige parti, sier han.

Partiet har blant annet markedsført seg på nettstedet You Tube til Tina Turners kjente låt «Simply the best». Og i tillegg til komiker Gnarr er også en tidligere medlem av popgruppen Sugarcubes, ei husmor, og en arkitekt medlemmer av partiet.

- Svært alvorlig
Professor Hardarsson mener at politikerne på Island må ta dette valgresultatet svært alvorlig. Han påpeker også faresignalet ved at hele fem prosent stemte blankt ved bystyrevalget.

- Jeg tror vi må se på dette valget som en protest mot tradisjonelle politikere, mot de politiske partiene og mot de politiske realitetene dette landet opplever, sier professoren.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir har nylig sagt at en seier for «Det beste parti» ville være et signal om at det går mot slutten for firepartisystemet på sagaøya.

I Norge har komikerduoen Atle Antonsen og Johann Golden tidligere startet tullepartiet Det politiske parti, uten å kunne skryte på seg samme valgsuksess som komikerkollegaen fra sagaøya.

Se Det beste partis valgvideo i vinduet under:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.