Tungt bevæpnede politifolk jakter flere gjerningsmenn etter ran

SJEKKER BILER: Politiet jakter ranere i Drammen.

SJEKKER BILER: Politiet jakter ranere i Drammen. Foto: Fredrik Ringnes

Urmakerforretning i Drammen ranet med pistol.

29.05.15 18:47

(dt.no): Det var like etter klokken 15.30 i ettermiddag at politiet fikk melding om et ran hos urmakerforretningen Roll Hansen på Bragernes torg.

Klokken 15.42 fikk politiet melding om ranet. Ett minutt senere var første politipatrulje på plass. Det sier Erik Gunnerød, operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Ranerne skal ha truet med en pistol, og brukt pepperspray og håndjern på de ansatte, opplyser politiet på Twitter. Det skal ha vært to personer på jobb i butikken da ranerne kom inn.

De ansatte er kjørt til legevakta med ambulanse og blir behandlet for lettere skader som følge av bruk av pepperspray. Politiet er i 18-tiden på legevakten for å foreta avhør av ransofrene.

Sjekker alle biler

Alt av tilgjengelige ressurser fra politiet søker nå etter gjerningspersonene, som beskrives som østeuropeere.

Tungt bevæpnede politifolk iført skuddsikre vester har tatt oppstilling flere steder i Drammen, blant annet i Rosenkrantzgata på Åssiden, og sjekker nå samtlige biler som kjører ut av byen.

– Politiet har stanset flere utenlandske kjøretøy her, men alle har fått kjøre videre, sier dt.nos reporter som er på Åssiden.

Fant pepperspray

Ved 17.30-tiden fant politiet en pepperspray-boks. Denne ble sikret og lagt i en bevispose.

Den ble funnet i en søppelkasse i Gågata.

– Bilder fra videoovervåkning i området skal vise at noen løper forbi og kastet noe i denne søppelkassen, sier Arne Koppergård, innsatsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Ranerne og ranet skal være festet til film.

Operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt har så langt ikke besvart dt.nos gjentatte henvendelser fredag.

Vitner har meldt seg

Rundt klokken 17 fortalte innsatsleder Koppergård at politiet så langt ikke hadde blitt kontaktet av vitner. Klokken 18 opplyser Gunnerød at vitner har tatt kontakt med politiet.

– Vitner som tilfeldig gikk forbi har opplyst at de så fire personer som gikk inn i urmakerforretningen. De fire skal ha snakket øst-europeisk. Det er de samme opplysningene vi har fått fra ransofrene, sier operasjonslederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FANT PEPPERSPRAY: Det var i denne søppelkassen at politiet fant en pepperspray-boks. Politiet mistenker at det er den samme som ble brukt under urmakerranet. Foto: Fredrik Ringnes

Han sier videre at svært få vitner har tatt kontakt med politiet i forbindelse med ranet.

– Det har nok vært mange folk i området da urmakeren ble ranet. Det er rart at ikke flere vitner har kontaktet oss, men det er klart det kommer an på hvordan ranerne har oppført seg. Har de gått rolig ut av butikken, er det ikke sikkert folk har lagt merke til noe spesielt, sier Gunnerød.

Videre sier han at det ikke er gjort noen observasjoner av aktuelle biler i området i det aktuelle tidsrommet.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan ranerne har kommet seg bort fra stedet, men det er sannsynlig at de har hatt en fluktbil klar, sier Gunnerød.

Politiet ber vitner til ranet ta kontakt.

Fikk med seg utbytte

Det er bragt på det rene at ranerne har fått med seg klokker. Hvor mange klokker, hvilke merker og hvor store verdier det er snakk om, er foreløpig ikke klart.

– Urmakeren er sperret av, og krimteknikere fra politiet skal undersøke åstedet fredag kveld, sier operasjonslederen.

I begynnelsen av mars i år ble den samme urmakerforretningen utsatt for tyveri. En mann ble pågrepet, siktet for tyveriet hos urmakeren og ransforsøk begått med lekepistol. Ransforsøket ble gjort hos en gullsmed som også ligger i Gågata.

Broren var like ved

Christian Wendelborg var i en klesforretning like ved urmakeren som ble ranet fredag ettermiddag. Det er hans bror som eier butikken. Wendelborg kom til butikken like etter at ranet hadde skjedd.

– Jeg fikk snakket med min bror mens han viste frem overvåkningsbilder til politiet inne i butikken. Og så fikk jeg så vidt snakket med ham da han var på vei inn i ambulansen. Han hadde det etter forholdene bra, forteller han.

Han forteller at han føler sinne etter ranet.

– Det er ille at det skal være så utsatt å jobbe i butikker som dette. Alle som jobber i denne typen butikker og på apotek og i kiosker er utsatt. Og hos en urmaker er verdiene store. Dette ranet bærer preg av at ranerne er velorganiserte, sier han.

Saken blir oppdatert!

Les flere saker fra dt.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.