RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tungvekterne i rekordmodus

Sist oppdatert:
Fire av de fem mest omsatte aksjene på Oslo Børs i dag satte nye historiske toppnoteringer i dag og hjalp børsen til ny topp for året
Frontline, Statoil, Norsk Hydro og Yara ligger alle an til nye historiske toppnoteringer i dag både på intradagbasis og for sluttkursen.

Dette har gitt fortsatt rally på Oslo Børs som er vei til nok en ny toppnotering for hovedindeksen. Hovedindeksen har kun falt på fire børsdager den siste måneden.

Oljeprisen fosser videre

For Frontline, Norsk Hydro og Statoil er det oljeprisen som er hoveddriveren. Oljeprisen har stormet opp igjen på oljebørsene i kjølvannet av orkanen Ivan og nye problemer for den russiske oljegiganten Yukos Oil den siste uken.

Oljeprisen ble mandag notert på det høyeste nivået siden 20. august, og er kun et noen få dollar fra å igjen titte på 50 dollar slik den gjorde i midten av august.

Ivan og Yukos

Orkanen Ivan, som endelig gjorde landfall i USA i slutten av forrige uke, har vist seg å få større virkninger for USA olje- og gassproduksjon enn ventet. Dette, sammen med fall i de amerikanske oljelagrene i forkant, har sendt nervøsiteten i oljemarkedet opp til augustnivået.

I tillegg kom meldingene om at russiske Yukos nå begynner å kutte forsendelsene av olje til Kina som følge av konsernets finansielle problemer. Problemene er tilknytte de enorme skattekravene fra russiske myndigheter. Dette er ny næring til oljeprisen.

Statoil har i dag vært notert på 95,25 kroner på det høyeste intradag. Dette er over forrige historiske toppnotering fra april i år på 95 kroner. Gårsdagens sluttkurs på 93,25 var ny historisk topp, men ligger an til å bli slått grundig i dag.

Ratene i været

Lagersituasjonen i USA har også satt fart i tankmarkedet og Frontline-aksjen. Ratene for supertankerne som frakter olje fra Midtøsten til USA skjøt i været rett før helgen i det befrakterne skyndet seg for å innbefrakte skip med olje til hungrige amerikanske bilmotorer og raffinerier.

Frontline har vært en eneste lang suksess siden den bunnet høsten 2002, og etter en hvilepause i deler av første halvår har aksjen skutt ny fart i sommer og i høst. I dag ble aksjen handlet helt oppe på 297,50 kroner, og er på vei til ny historisk toppnotering.

Olje og aluminium

Norsk Hydro får dobbelt drahjelp om dagen på grunn av sin eksponering både i olje- og aluminium. Aluminiumprisene har fortsatt å vise en positiv trend samtidig som konsernet tidligere denne uken la frem oppdatert prognoser for veksten i aluminiumsetterspørselen.

Hydro-aksjen ble noe svekket i etterkant av utskillelsen av Yara i mars i år, men har kommet for full styrke nå høst. I dag er aksjen på vei til ny historisk topp, og har vært handlet på nivåer helt oppe på 475,50 kroner. Forrige historisk toppfvar sist fredag på 469,50 kroner.

Gjødsel i medvind

Yara har hatt stort sett medvind helt siden det ble skilt ut av Hydro-konsernet tidligere i år. Stigende etterspørsel koblet med prisoppgang nå i høst har gjort aksjen til gull for dem som ble med videre. I det siste har blant annet et positivt resultatvarsel fra en av konkurrentene og positive analyser for gjødselmarkedet dratt aksjen videre opp.

Yara-aksjen har vært eventyrlig for de som kjøpte og fikk aksjer ved børsnoteringen i mars. Aksjen har steget fra nedsalgsprisen på 41 kroner til 70 kroner, som ny foreløpig toppnotering i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere