RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tunisia rystet av terrorangrep – 17 turister drept

Sist oppdatert:
Tungt bevæpnede menn skjøt og drepte minst 17 turister som skulle besøke nasjonalmuseet i hovedstaden Tunis.

Onsdag kveld steg dødstallene, og ifølge myndighetene ble 17 utenlandske turister, en sivil tunisier og en tunisisk politimann drept i angrepet mot nasjonalforsamlingen og et museum i Tunis. Etter det norsk UD kjenner til, er det ingen nordmenn blant ofrene.

Videoen over viser livredde turister som rømmer fra museet.

Væpnede gisseltakere stormet museet tidlig onsdag ettermiddag og tok gisler. To gisseltakere ble drept av tunisiske spesialstyrker, men statsminister Habib Essid har anslått at opptil fem personer kan ha vært involvert i angrepet. Sikkerhetsstyrker har tatt opp jakten, og CNN skriver at tre personer er på frifot. Ingen tok umiddelbart på seg ansvaret for onsdagens terror.

– Angrepet hadde til hensikt å ødelegge for den tunisiske økonomien, sa Essid på en pressekonferanse, der han også oppfordret tunisierne til å stå samlet.

Onsdagens angrep ble fordømt av en rekke statsledere verden over.

Angrepet og gisselaksjonen i Tunisias hovedstad Tunis er over, og to væpnede angripere er drept av sikkerhetsstyrkene, melder statlig TV.

https://www.youtube.com/watch?v=MpFNsNp3y5k

Norsk student

Den norske masterstudenten Maria Glenna skulle intervjue en tunisisk parlamentariker da terroristene slo til mot museet i nabobygget.

– Mens jeg var der og ventet på henne, hørte vi bråk ute fra gangen, så fikk vi informasjon om at det var et angrep på museet i bygningen ved siden av, forteller Glenna til NRK.

De første meldingene gikk ut på at parlamentsbygget ble angrepet, men Glenna mener alt tyder på at terroristene gikk målrettet mot museet. Den norske 31-åringen ble holdt i sikkerhet innendørs sammen med parlamentsmedlemmene. Hun forteller at både hun og politikerne beholdt roen.

– Jeg tenkte: Hva kan vi forholde oss til, hva kan jeg gjøre, når kan jeg komme ut, er det andre som trenger hjelp, forteller hun.

Parlamentarikerne, som diskuterte anti-terrorlovgivning da angrepet fant sted, ble etter hvert evakuert.

Varte i timevis

Turister fra Polen, Italia, Tyskland og Spania var blant de drepte, og andre turister fra Frankrike, Sør-Afrika, Polen, Italia og Japan ble såret, ifølge AFP. De første meldingene om skyting ved nasjonalforsamlingen kom like før klokka 13 norsk tid. Nærmere to og en halv time senere opplyste myndighetene at det hele var over. De to gisseltakerne som ble drept, var væpnet med kalasjnikover.

Arabiske våren

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess.

Bekymringen for sikkerheten i Tunisia har derimot økt ettersom nabolandet Libya er blitt mer og mer ustabilt. I tillegg har mange tunisiere reist for å kjempe som fremmedkrigere i Irak og Syria, noe som har ført til økende frykt for at terror kan finne sted på tunisisk jord.

Landet styres nå av en regjering som består av både sekulære og moderate islamistiske politikere.

EU-presidenten sjokkert over angrep

EU-president Donald Tusk sier han er sjokkert over angrepet.

– EU og Tunisia vil ikke la seg skremme av terrorisme, verken hjemme eller ute, skriver Tusk i en uttalelse.

– Vi er rede til å støtte tunisiske myndigheter mot voldelig ekstremisme og berømmer den raske inngripenen for å frigjøre gislene som var involvert, fremholder EU-presidenten.

- Terror

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener «terrororganisasjoner» står bak onsdagens angrep i Tunisia. Hun trekker dermed en tidligere uttalelse hvor hun anklaget ekstremistgruppa IS.

Angrepet er igjen rettet mot land og innbyggere i Middelhavsområdet, påpeker Mogherini.

– Dette styrker vår vilje til å samarbeide med våre partnere i kampen for å bekjempe terrorisme, slår utenrikssjefen fast.

Hun var onsdag raskt ute med å trekke inn IS i forbindelse med angrepet, men denne uttalelsen ble senere samme dag justert til å omhandle terrororganisasjoner generelt.

Angrepet og gisselaksjonen er over, og de to gisseltakerne er drept av tunisiske spesialstyrker.

Se live-oppdatering og flere bilder nede i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere