RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turid Birkeland er død


Direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland, er død
Direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland, er død Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere kulturminister Turid Birkeland er død, 53 år gammel, melder NRK.

Birkeland var kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering i et drøyt år fra oktober 1996 til oktober året etter.

For litt over fire år siden fikk hun diagnosen myelfibrose. Hun døde som følge av komplikasjoner knyttet til sykdommen, opplyser familien.

– For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til NRK.

Turid Birkeland var direktør i Rikskonsertene fra 2012 og fram til sin død. Tidligere har hun vært kultursjef i NRK, festivalsjef i Risør kammerfest i flere år, samt medlem av styrene til Stavanger kulturby, Norges musikkhøgskole og Risør kammerfest.

– Sprudlende

– Dette var et svært trist budskap å motta. Mine tanker går først og fremst til Turid Birkelands familie og venner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Helleland sier hun husker Birkeland som både kunnskapsrik og engasjert.

– Jeg vil huske henne som en kunnskapsrik, engasjert og sprudlende kulturarbeider i mange posisjoner. Hun satte spor etter seg – som leder av flere sentrale kulturinstitusjoner, som kulturpersonlighet og som en dyktig politiker, sier Helleland.

– Jeg hadde sett fram til å jobbe sammen med Turid, men slik blir det dessverre ikke, sier den ferske kulturministeren i Erna Solbergs regjering.

Helleland sier både Rikskonsertene og norsk kulturliv har mistet en svært dyktig leder og et flott menneske som vil bli dypt savnet.

Sorg i Ap

Også Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, er i sorg over Birkelands bortgang.

– Turid Birkeland vil bli dypt savnet i Arbeiderpartiet og AUF. Hun var en tillitsvalgt som tok ansvar i mange posisjoner, som statsråd, AUF-leder og i andre verv innenfor og utenfor politikken, sier Støre.

Han sier det var mange som ble glade da Turid Birkeland sa ja til å gå inn i politikken igjen som bystyrerepresentant i Oslo ved årets lokalvalg.

– Turid var et engasjert, varmt og kunnskapsrikt menneske. Hun brant for kulturlivet, hadde et sterkt internasjonalt engasjement og arbeidet for et rettferdig samfunn med like muligheter for alle, både i Norge og i verden. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Turid Birkelands bortgang og vi er takknemlige for mange gode minner, sier Støre. (©NTB)

Turid Birkeland avbildet i 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere