*Nettavisen* Nyheter.

Turid Birkeland er død

Direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland, er død Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Tidligere kulturminister Turid Birkeland er død, 53 år gammel, melder NRK.

25.12.15 17:33

Birkeland var kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering i et drøyt år fra oktober 1996 til oktober året etter.

For litt over fire år siden fikk hun diagnosen myelfibrose. Hun døde som følge av komplikasjoner knyttet til sykdommen, opplyser familien.

– For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til NRK.

Turid Birkeland var direktør i Rikskonsertene fra 2012 og fram til sin død. Tidligere har hun vært kultursjef i NRK, festivalsjef i Risør kammerfest i flere år, samt medlem av styrene til Stavanger kulturby, Norges musikkhøgskole og Risør kammerfest.

– Sprudlende

– Dette var et svært trist budskap å motta. Mine tanker går først og fremst til Turid Birkelands familie og venner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Helleland sier hun husker Birkeland som både kunnskapsrik og engasjert.

– Jeg vil huske henne som en kunnskapsrik, engasjert og sprudlende kulturarbeider i mange posisjoner. Hun satte spor etter seg – som leder av flere sentrale kulturinstitusjoner, som kulturpersonlighet og som en dyktig politiker, sier Helleland.

– Jeg hadde sett fram til å jobbe sammen med Turid, men slik blir det dessverre ikke, sier den ferske kulturministeren i Erna Solbergs regjering.

Helleland sier både Rikskonsertene og norsk kulturliv har mistet en svært dyktig leder og et flott menneske som vil bli dypt savnet.

Sorg i Ap

Også Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, er i sorg over Birkelands bortgang.

– Turid Birkeland vil bli dypt savnet i Arbeiderpartiet og AUF. Hun var en tillitsvalgt som tok ansvar i mange posisjoner, som statsråd, AUF-leder og i andre verv innenfor og utenfor politikken, sier Støre.

Han sier det var mange som ble glade da Turid Birkeland sa ja til å gå inn i politikken igjen som bystyrerepresentant i Oslo ved årets lokalvalg.

– Turid var et engasjert, varmt og kunnskapsrikt menneske. Hun brant for kulturlivet, hadde et sterkt internasjonalt engasjement og arbeidet for et rettferdig samfunn med like muligheter for alle, både i Norge og i verden. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Turid Birkelands bortgang og vi er takknemlige for mange gode minner, sier Støre. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Turid Birkeland avbildet i 2013. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag