Gå til sidens hovedinnhold

Turist kan bli Lisas store gjennombrudd

Det måtte svensker til, før Oslo-jenta Lisa Loven Kongsli fikk sin første filmhovedrolle. I mai kunne hun stråle i Cannes, kanskje som en forsmak på den heite, røde løperen i Hollywood.

GRÜNERLØKKA: Det er ikke hverdagskost med norsk hovedrolle i svensk film, men kanskje naboene våre vil kikke litt mer mot vest etter Lisa Loven Kongslis innsats som Ebba i Turist? Hun er nemlig helt rå.

– Tusen takk, og for en herlig start på intervjuet!

Hollywood neste?

DittOslo møter Lisa bare timer før festpremièren på Turist, som er nominert til Nordisk Råds filmpris og er Sveriges bidrag til Oscarutdelingen.

– Det er jo litt uvirkelig alt det som skjer nå, og ikke minst som allerede har skjedd.

Lisa stråler. Hun er glad og varm og midt i en hektisk dag med intervjuer slag-i-slag, bare avbrutt av ammepauser med vesle Johanne, som fikk med seg de siste, dramatiske scenene i Turist fra mammas mage.

– Det har skjedd så utrolig mye bra de siste par årene. Og hvis du lurer på hvordan Ruben (Østlund, regissør, journ.anm.) fant frem til meg så er det som å bli funnet i høystakken. Vi spratt en cava, mannen min og jeg, da vi skjønte at telefonen med spørsmål om å stille på audition i Oslo ikke var tulleringing. Å bli invitert var vinnerlodd for meg. Og så ble det alt dette. Jeg har vært veldig heldig, sier Lisa.

Møtet med Katja Wik, som hadde casting, var fantastisk, forteller hun.

– Vi gikk realt inn i rollene som Ebba og Thomas, og jeg kjente at Ebba begynte å vokse i meg. Steike så mye jeg fikk av henne! Og så deilig med en så sterk og tydelig kvinnerolle.

BLI MED TIL STANDARD FESTMAGASIN

Komikk og ubehag

Turist handler i korttekst om ekteparet Ebba og Thomas (Johannes Bah Kuhnke) og deres to barn som er på skiferie i alpene. Et tilsynelatende kontrollert snøskred tar fart og ser ut til å treffe restauranten der kjernefamilien nyter lunsjen sin. Pappa Thomas griper iPhone og skihansker og flykter i panikk, mens Ebba prøver å beskytte barna.

– Her røskes det ordentlig i kjønnsroller, forventninger og instinkter, og det er ikke akkurat vakkert det som kommer til overflaten, sier Lisa Loven Kongsli.

Det har hun helt rett i, det er et par scener i Turist som er så kleine at de gjør fysisk vondt. I rollen som familievennen får Kristofer Hivju mer enn nok å håndtere av vanskelige følelser, både egne og vennen Thomas sien. Men det ballanseres med mye herlig komikk, fantastisk filming og en regi med musikk og lydsetting som forsterker scenene på strålende vis. Filmen er spennende, vond, komisk, velspilt og veldig engasjerende.

Turist har fått finfine kritikker både i Norge og Sverige, og Lisa blir løftet til himmels – til og med i Vanity Fair!

Med fiffen i Cannes

– Det er litt surrealistisk, dette her, altså, og det vi opplevde under Cannes-festivalen er nesten ikke til å tro!

Turist vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes i mai.

– Vi hadde Diorsuiten på usle 250 kvadratmeter på Negresco til vår disposisjon, og tre fantastiske homser som sørget for oss.

Lisa tok med seg både samboer, nyfødte Johanne, pappa og stemor til rivieraen.

– Jeg opplevde stadig å bli stoppet på gaten og spurt om filmen og temaet den tar opp. Utrolig glad for at den ser ut til å skape interesse og debatter uavhengig av kjønn, alder og nasjonalitet. Regissør Ruben har tre mål med Turist, nemlig å iscenesette det mest spektakulære snøskredet på film noensinne, å øke antall skilsmisser og å minske turismen til Alpene. He he.

Lisa Loven Kongsli har sin skuespillerutdannelse fra Los angeles og New York, og er i tillegg AD fra Westerdals.

– På Westerdals lærte jeg at pølsa må selges. Skuespillere er ofte beskjedne og ikke vant til å selge seg selv, men det må nok til for de aller fleste av oss.

Hva suksessen og oppmerksomheten rundt Turist vil bety for karrieren hennes tenker hun foreløpig ikke så mye på.

– Jeg bare nyter jeg nå, dette er så utrolig gøy å være med på, sier Lisa, og smiler med hele seg.