RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turistene vil ha actionferie

Nå vil vi øke tempoet i ferien betraktelig.

(SIDE2): Bare glem brunfargen og suvenirene, skal du imponere med noen historier fra ferien så bør du ha opplevd noe spesielt.

Og tendensen er klar, feriefolket vil ha mer enn svømmebasseng og stor lunsjbuffet på hotellet. Nå vil de vandre i fjellet, prøve rafting eller gå på danseskole. De er på jakt etter et eventyr som kan gjøre ferien meningsfull.

Ferdig med sol og bad
- Mange av våre kunder sier at de har reist en del tidligere, og er ferdige med sol og bad. Nå vil de ha opplevelser og lære noe underveis, forklarer Sissel Weng, daglig leder hos Hvitserk & Eventyrreiser.

- Flere sier at for dem har ferie fått en ny mening og nytt innhold etter å ha vært på tur med oss, og at de vil prioritere tid og penger til denne type reiser i fremtiden, legger hun til.

Det norske reisebyrået er allerede godt kjent for sine turer til Sydpolen, men de kan også ta deg opp på de tre høyeste fjellene i Afrika i løpet av tre uker. Blir dette litt for ekstremt, så står Gorillasafari og tur til Grønland også på programmet.

- Når det gjelder etterspørselen etter «ekstreme» aktiviteter henger det nok sammen med det jeg allerede har nevnt, men det appellerer til dem som også søker fysiske utfordringer. Når drømmer om høye fjell og kalde poler kan realiseres på en trygg måte, appellerer nok dette til den norske tursjelen. I så måte skiller vi oss fra andre store markeder. 30 prosent av sørpolsfarerne denne vinteren, eller sommeren i Antarktis, var norske, presiserer Weng.

Et minne for livet
Chris Doyle, visepresident i Adventure Travel Trade Association (ATTA), mener folk søker unike opplevelser som blir en forlengelse av fantasien.

- Turistene vil skape potensielle minner som varer livet ut, sier han til Associated Press.

Trenden gjør at de store reiseaktørene kaster seg på aktivitetsbølgen og tilbyr flere typer spesialreiser. Samtidig blir de små nisjeforetakene både større og flere.

Ferie trenger ikke lengre være ro og hvile, men heller en omfattende treningsøkt.

Helse er viktig
- Alt handler om helse. Sitter man i en større middag kommer samtalen alltid innom helse og trening. Alle er interessert i hvordan man har det og hvordan man skal leve lengre, sier Jörgen Wiklander til Dina Pengar.

Han en av dem som står bak Springtime Resor i Sverige. Et selskap som startet med å sende løpeglade mennesker til New York for å springe maraton i 1986. Etter hvert som interessen for treningsreiser har vokst har også selskapet utvidet tilbudet.

For å imøtekomme etterspørselen på vinterstid åpner Springtime sitt andre treningssenter i området Hua Hin i Thailand.

Ferien blir for kort
For dem som er redd treningen og for mange aktiviteter kan ødelegge hele ferien, kan følgende utsagn berolige de fleste:

- Det er bra å gjøre det motsatte av hva man gjør når man arbeider. Man etterhenter seg best om man gjør noe annet, sier professor Aleksander Perski ved Stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet.

- Problemet er at denne typen ferie egentlig er for kort, legger han til.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere