Turistfellene som fungerer

Visst er de overfylte, men det er ikke uten grunn...

31.07.09 16:20

(LXUS.no) Stedene der køene er lange som et vondt år, hvor folk tar så mye bilder at du kun ser små soler resten av dagen og personalet er utkledd i fiffige kostymer, ja, det er turistfellene vi mener.

De fleste av oss har nok havnet på disse stedene, det virker helt umulig å ikke gjøre det. Når man er på reise er det lett å falle for knepene som lurer deg til å tro at det du ser er helt autentisk og ekte, men noen ganger kan de være de har rett.

UNDERVERK: Den kinesiske mur tiltrekker seg horder av turister - men ikke uten grunn. Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

LES OGSÅ:
Verdens dyreste byer
Slik blir du oppgradert
Dette er verdens beste hotell

Concierge.com har kommet opp med en liste over kjente turistfeller som - når du graver litt ekstra dypt - har noe ved seg som gjør at man kan holde ut hordene av uvitende turister som også har funnet veien dit.

Den kinesiske mur, Kina

Turistfelle fordi: En kø av busser på lengde med selve muren snegler seg bortover veiene til Badaling, den delen av muren som er nærmest Beijing. Kinesiske turistgrupper med tilhørende fargedekodede luer dekker til den enorme steinmassen, og griper etter alt fra pandahatter til Den kinesiske mur-nøkkelringer.

Og når du blir lei av gå i alle trappene, hvorfor ikke ta berg-og-dalbanen? Den regnbuefargede saken fyker forbi muren rett til en landsby full av souvenirboder, som alle selger en helt lik samling av T-skjorter.

Hvorfor dra: Selv om det så å si er et hav av mennesker der oppe, kan man ikke nekte for det majestiske underet det faktisk er at muren, som er 8851 km lang, ble bygget før moderne verktøy eller motordrevne kjøretøy var oppfunnet. Badaling er den enkleste og raskeste måten man kan se muren på fra Beijing.

Tips: Etter å ha tatt del i det sirkuset som faktisk er på Badaling, trekk så videre til urestaurerte deler som Simatai og Jinshanling. På den delen som heter ”Vill mur”, kan man gå uten forstyrrelser i flere mil blant frodig vegetasjon.

Ratskeller, München, Tyskland

Turistfelle fordi: Dette er en tradisjonell bayersk ølkjeller og restaurant i den ny-gothiske bydelen Neues Rathaus, som er midt i smørøyet av Münchens turistsone. Her finner man også turistkontoret og det så altfor-ofte-fotograferte klokkespillet. Ratskeller tar det fullt ut med utkledde fräuleins, bjelker og hvelvinger i taket og en engelsk meny, med bilder selvfølgelig.

Hvorfor dra: Før eller senere kommer du til å få lyst på en bratwurst, knackwurst, sauerbraten eller en annen tysk delikatesse og da er Ratskeller stedet å oppsøke. Siden 1874 har de lokale frekventert de mange og små rommene som har litt høyere standard på kjøkkenet enn andre ølhager i München, her har de nemlig en kokk som er trent av Michelin-kokker. Start med potetsuppe, ta så en Grillwurst Schmankerl, en grilltallerken bestående av bratwurst, bacon, sauerkraut og potetstappe. Ratskeller er i tillegg overraskende barnevennlig, med masse fargestifter og bøker til å underholde de små krapylene.

Tips: Etter en stor og tung wurst vil du helt sikkert vaske den ned med litt Löwenbräu lager, men glem ikke vinlisten. Den inneholder et utvalg av tyske vintage viner fra Würzburger Juliusspital, en vingård som gir alt overskuddet sitt til et hospital.

Foto: Tim Sloan

Graceland, Memphis, Tennessee, USA

Turistfelle fordi: Graceland er definisjonen på kitsch, med grønt teppe i taket på jungelrommet, en trekkevne på nesten 600.000 turister årlig, masse kostymer og selvfølgelig kommersialisering. I tillegg til at det koster 180 kroner per billett (430 kroner for VIP-tur) kan man ære Kongen ved å kjøpe alt fra en Elvis Pez-dispenser til et Elvis-korsstingsett, for så å fråtse i en peanøtt-, smør- og banansandwich på Rockabilly’s Diner.

Hvorfor dra: Uansett om du velger å pakke med deg en buksedrakt dekket med paljetter eller tonnevis av ironi og humor, er Graceland en viktig del av Memphis’ musikkarv. Området ble i tillegg gjort til et historisk område i 2006. Innspillingen som følger deg mens du er på den 90-minutter lange omvisningen inkluderer en fortelling av Lisa Marie Presley og lydklipp av Elvis selv. Og hvis dette ikke er nok til å tilfredstille nysgjerrigheten din, grav dypere inn i mystikken ved å gå på Elvis’ bilmuseum og se hans eget privatfly, Lisa Marie.

Tips: Sjekk ut Paul McLeods unike samling av Elvis-gjenstander like ved Graceland, som kun er slått i størrelse av Gracelands egen samling. Dette museet viser kjernen av amerikanske fans, med plakater, bilder og hver eneste TV Guide forside Kongen har noensinne vært på.

Tiki Village Theatre, Moorea, Fransk Polynesia

Turistfelle fordi: Tiki Village Teateret er faktisk bygget for turister og er en falsk polynesisk bosetning som er drevet av franskmannen Olivier Briac. Her kan man kjøpe blomsterkjeder, få tatoveringer, ha en middelmådig buffetmiddag og du kan til og med fornye ekteskapsløftene i en tahitisk seremoni.

Hvorfor dra: Hvis du først er i Moorea er natteliv vanskelig å finne, men i Tiki Village-teateret har de et utendørs danseshow der de viser tradisjonell tahitisk dans. En stor gruppe av skinnende og sexy nymfer og musikere fremfører legenden om en nedregnet Tahitisk landsby og dens krigere, som legger ut på en kanoreise for å finne ild. Når faklene har gått rundt og galopperende hester inntar seneområdet, blir du nok minnet på at du har gått i en riktig turistfelle, men da er det viktig å tenke at den i det minste er underholdende, og de er veldig gavmilde når det kommer til vinen.

Tips: Husk at det er tusenvis av mil mellom deg og folk du faktisk kjenner – ingen trenger å vite at du har vært med på tidenes kitschfest.

Foto: Andrea Pattaro

Venezia, Italia

Turistfelle fordi: Det kan kanskje virke ekstremt å kalle en hel by for turistfelle, men Venezia har virkelig alt som skal til. Hver eneste sommer forandres den fra en fantastisk by full av kanaler, kirker, cafeer og kunst til en kokende turistgryte. Venezia har kun 60.000 faste beboere, men får omtrent 20 millioner besøkende hvert år, så her er det ingenting som minner om en rolig italiensk by.

Hvorfor dra: Man kan faktisk ikke rettferdiggjøre et besøk i de mest populære månedene juli eller august, når turistene flokker seg rundt på broene, museene og plassene. Dra heller i november når tåken smyger seg gjennom de pittoreske smugene og ettermiddagslyset lager mystiske skygger, og du vil bli helt betatt av romantikken. Dette er tidspunktet hvor du kan bli kjent det ekte Venezia og virkelig sette pris på byens mange skulte skatter som Tintorettomaleriene i Doge’s Palass, Picassomaleriene i Peggy Guggenheim-samlingen og et glass vin på en liten mørk bar rundt Rialtomarkedet.

Tips: Langs byens hovedgater ligger det dusinvis av restauranter som absolutt ikke rettferdiggjør det Venezianske kjøkkenet. Så for å få en smak av det ekte Venezia og dens pasta og sjømat burde du dra vekk fra de travle områdene og gå på restauranter som Alle Testiere eller Anice Stellato.

Dan Tana’s, Hollywood, California, USA

Turistfelle fordi: Her får du servert enhver klisje det måtte finnes om Italia: rutete bordduker, chiantiflasker som henger fra taket, kelnere i smoking og en utdatert meny med de gamle klassikerne. Det skal faktisk godt gjøres å finne et sted, selv i Italia, som er mer italiensk enn dette.

Hvorfor dra: Stedet ser kanskje ut som den verste turistfellen, men dette gamle Hollywoodstedet er et unikt og originalt sted som har servert martinier og rød saus siden 1964. Maten er faktisk ikke så verst, men det er restaurantens historie som gjør den så spesiell. Her fikk en liten Drew Barrymore skiftet bleiene sine, The Eagles skrev teksten til sangen ”Best of My Love” der og Phil Spector la igjen 500 dollar i tips den kvelden han begikk drap. Disse historiene er selvfølgelig ikke en hemmelighet og du kan ende opp med å sitte ved siden av storøyde turister på jakt etter kjendiser. Men fortsatt er restauranten populær blant folk i Hollywood, og det hender at George Clooney og Brad Pitt kommer innom for en stek eller deres parmesankylling.

Tips: Hvis du virkelig vil høre alle de gode historiene, er den beste kilden Dan Tana selv. Da han var yngre spilte han fotball for et lokalt lag i hjemlandet Jugoslavia før han reiste til USA og ble med å stifte den amerikanske fotballserien, og dette er noe han svært gjerne prater om.

Foto: Andy Rain

Kolontidens Williamsburg, Virginia, USA

Turistfelle fordi: Denne byen er merkelig, en helt vanlig by i staten Viriginia er gjort om til en temapark om amerikansk historie med rollespill i renessansestil og stive priser. Horder av utkledde landsbyfolk vandrer i gatene og alle tar rollene sine veldig alvorlige, men de vil gjerne ha deg med i en samtale. Besøkende er forventet å spille med, for så å bestille autentiske retter på tavernaen og kjøpe reproduserte 1800-talls smykker og leker til dagens priser.

Hvorfor dra: Hvis dette skremmer deg fra å dra, så tenk igjen. Usedvanlig bra utførelse gjør dette til et av de mest underholdene og effektive museene i USA, og det er svært populært blant barn også. Byens 88 originale 1800-talls bygninger har fått selskap av flere hundre kopier, så det er vanskelig å skille klinten fra hveten. Avhengig av hvilket av stedets fire år (1773-76) som blir spilt den dagen, kan du kanskje få se slag, heksejakt, og pikkolofløyte og trommeparader. La derfor tvilen bli igjen på parkeringsplassen, og du vil ifølge Concierge.com nyte hvert eneste minutt av oppholdet.

Tips: Selv om en hel dag full av tidsreise vil styrke din historiske ånd, blir man også svært sliten. Det beste hjelpemiddelet er da en urteopplevelse på ”Spa of Colonial Williamsburg”. Her kan du få en to timers 1800-talls inspirert behandling som inkluderer fotbad, ingefær- og appelsinskrubb, urteinnsmørning og massasje.

Houseboat Grill, Montego Bay, Jamaica.

Turistfelle fordi: Se for deg en hvilken som helst restaurant i nærheten av et turistområde som Montego Bay og det er stor sannsynlighet for at det er en felle som serverer stakkars uvitende turister som ikke vet bedre. ”The Houseboat Grill” øker standarden ved å faktisk ligge på vannet i en toetasjes elvebåt som ser ut som den glemte veien til Mississippielven.

Hvorfor dra: Hvis du først kommer deg ombord vil deg befinne deg blant flest lokale kunder og i hendene på den dyktige kokken og eieren, Richard Nurse. Selv om den lokale fisken er fredet lager kokken de mest spennede fiskretter, som blåskjell i en sterk kokos- og karrisaus eller tigerreker i hvitløkssmør med parmesanpolenta. Gjestene kan også velge ut sin egen levende hummer fra restaurantens innhegning og få den tilberedt på stedet.

Tips: For å få full pott, sett dere ved et utendørs bord på det øverste dekket, kom mellom halv seks og syv for å rekke både solnedgangen og det daglige to-for-en tilbudet de har på drinker.

Sally Lunn’s, Bath, England

Turistfelle fordi: Ikke mange besøkende kommer til Bath uten å høre fortellingen om Sally Lunn, en ung hugenottflykting som bodde i det eldste huset i Bath en gang på 1700-tallet. Hun ble kjent for bollene sine som var hele 30 centimeter i diameter og ble utrolig populære i det georgiske England. Sally Lunn er nå et ”levende” museum der du kan lære alt om Sally, utenom - selvfølgelig - den topp-hemmelige bolleoppskriften som ble gjenfunnet i et skap i 1930-årene.

Hvorfor dra: Uansett om historien er sann eller ikke, er lunsjrommet en svært opptatt salong full av bestemødre som nipper til te. Rommet har ikke forandret seg på flere tiår og til lunsj bør man bestille ristet Sally Lunn med søtt eller syrlig tilbehør. For et mer fyldig måltid, prøv en av ”trencher”-rettene – en tykk bolleskive med rent kjøtt eller andeben i en sherry- og ingefærsaus. Halve moroa her er uansett å utforske Bath sin historie. Huset selv er fra omkring 1482, mens funn som ble gjort i kjelleren stammer helt tilbake fra romertiden.

Tips: De tre spisestuene er veldig koselige og veldig populære, og krever reservasjon lang tid i forveien. Men heldigvis er bollene også mulig å bestille som take-away.

Foto: Don Emmert

New York City Havneturer, New York, USA

Turistfelle fordi: Det er fullstendig sosialt uakseptert for en ekte New Yorker å dra på sightseeing, så det er ikke mange som våger seg ut for å prøve det. Hopp på en seiltur i havnen i New York og vær forberedt på at du kommer til å møte turister, og ikke lokale som kan dele sine favoritter med deg.

Hvorfor dra: Det å se New York fra vannet er en super måte å forstå historien til byen og geografien på, og tillegg får du en av de beste utsiktene mot Frihetsgudinnen. Mange besøkende velger å dra med vanlige sightseeing-båter, men for en litt mer intim og sofistikert opplevelse, prøv en tur med Shearwater Sailing. De tilbyr morgen-, ettermiddags-, solnedgangs- og kveldsturer, og sundagsbrunch og vinsmaking, ombord i en 82 fots seilskute fra 1920-tallet

Tips: Hvorfor ikke gjøre cruise til din greie når du er ute og reiser? Prøv cruise på Seinen eller Nilen også! Ja det er skikkelig turist, men det er også moro, lærerikt og noen ganger helt uforglemmelig.

Tower of London, London, England

Turistfelle fordi: Nesten like legendarisk som tårnet selv og dets rolle i historien er mengden turister som valfarter hit for å ta bilde av de utkledde vaktene og de svarte ravnene som holder til der.

Hvorfor dra: Det er ironisk hvordan folk nå slåss for å komme inn i borgen, mens det før i tiden var helt motsatt. Selv om deler av opplevelsen kan virke litt krampeaktig, så er det ikke til å skjule at dens lange og grusomme historie er veldig fascinerende. Selve bygningen er et syn i seg selv, og her har man også muligheten til å se Storbritannias kronjuveler. De består av en samling av 23.578 edelstener som er så verdifulle at de ikke har klart å fastsette noen pris, og er derfor uforsikret. En utstilling av Henrik 8s sjeldne våpen og rustninger, i anledning 500-årsjubileet av innsettelsen hans, starter 17. Januar 2010. Utstillingen inneholder også noen av hans dresser som viser utviklingen hans fra slank prins til en korpulent monark.

Tips: For å se på ”Ceremony of the Keys”, vaktenes sikkerhetsritual som har pågått hver eneste natt i over 700 år, må du søke skriftlig minimum to måneder i forveien.

Foto: Benoit Tessier

Montmartre, Paris, Frankrike

Turistfelle fordi: Montmartre er det romantiske sentrum av Paris, med bohemske cafeer og brosteinsbelagte gater. Uheldigvis, er det også sentrum for folk som mimer, overprisete restauranter og horder av uvitende turister. Folk løper som gale rundt for å fotografere kirken Sacré-Coeur og de nærliggende plassene, hvor kunstnere som Picasso, Modigliani og Utrillo tidligere vanket.

Hvorfor dra: Prisen for å gå opp alle trappene til Sacré-Coeur, Paris’ høyeste punkt, er definitivt verdt maset fra alle de andre turistene. Utsikten fra toppen er fantastisk og man får et helt nytt syn over Paris. Områdets evige fascinasjon for Frankrikes ”Belle Époque” kan bli litt mye, men med alle dets kitschy underholdningmuligheter kan du ha en særdeles morsom kveld. Hvorfor ikke dra på en sen cancan-forestilling i det legendariske Moulin Rouge, sånn helt til slutt?

Tips: Ta metroen til en stasjon som heter Abbesses, legg merke til dens fantastiske inngang i Art Nouveau-stil, og gå så på matmarkedet på gaten Rue Lepic for å få en følelse av det lokale livet.

Har du et luksustips?Send det til LXUS!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.