*Nettavisen* Nyheter.

Tusener fulgte drept tenåring til graven

Palestinere i Øst-Jerusalem ber på den første fredagen i ramadan mens israelsk politi holder vakt. Situasjonen i byen var fredag svært spent i forbindelse med at den palestinske tenåringsgutten som ble drept onsdag, ble begravet. Foto: Baz Ratner (Reuters/NTB scanpix)

Svøpt i et palestinsk flagg ble den drepte tenåringen Mohammed Abu Khdair fulgt til graven av tusenvis av sørgende i Jerusalem.

04.07.14 15:08

Liket av gutten ble fredag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

Khdair ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem tidligere i uken.

Les også: Palestinsk tenåring drept i antatt hevnangrep

Israelske myndigheter sier at det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned.

Les også: Tusener tok farvel med israelske tenåringer

Kraftige sammenstøt
Torsdag morgen meldte BBC at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det er ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres. I mellomtiden fryktes det nye sammenstøt mellom israelere og palestinere i etterkant av Khdairs begravelse.

Fredag, som var den første fredagen i ramadan, satte israelsk politi inn ekstra sikkerhetsstyrker for å opprettholde ro og orden i Jerusalem. De la også begrensninger for hvem som fikk oppholde seg i Al Aqsa-moskeen. det største muslimske samlingspunktet i byen.

På formiddagen gikk maskerte palestinske ungdommer til angrep på politiet øst i byen, men ifølge politiets Twitter-meldinger ble ungdommene drevet bort ved hjelp av håndgranater og tåregass.

Mange ønsket å være til stede under fredagens omtale begravelse, men selv den dreptes familie har fått strenge restriksjoner på oppmøtet, melder NRK. Khadir-familien, med flere hundre medlemmer, fikk bare stille med 25 personer.

Brende reagerer
Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven.

Les også: Fordømmer drapet på tenåringer

- Vi ser fram mot en nedtrapping av situasjonen, ikke en opptrapping, men vi må være forberedt, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, er en av mange som har fordømt voldsbruken fra begge hold. Fredag sluttet også utenriksminister Børge Brende seg til oppfordringen om en våpenhvile.

- De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.