RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mange hadde møtt opp for å delta og køene var lange utenfor likskuet og begravelsen til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tirsdag.
Mange hadde møtt opp for å delta og køene var lange utenfor likskuet og begravelsen til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tirsdag. Foto: Maxim Shemetov

Tusener i kø for å vise Nemtsov den siste ære

Sist oppdatert:

Flere tusen russere tok farvel med Boris Nemtsov da han lå på paradeseng i Moskva. – Stemningen var rolig, verdig og enkel, sier Norges Moskva-ambassadør Leidulv Namtvedt.

Den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov lå tirsdag på paradeseng i Andrej Sakharov-senteret i sentrum av Moskva. Han skulle senere begraves på Troekurovskoje-kirkegården i den russiske hovedstaden.

Allerede da dørene åpnet tirsdag formiddag, hadde mange mennesker møtt opp for å vise Nemtsov den siste ære. TV-bildene fra Sakharov-senteret viste en jevn strøm av mennesker som gikk forbi den drepte politikerens båre, og utenfor var køen lang.

Namtvedt var med i en gruppe ambassadører som defilerte forbi båren i Sakharov-senteret.

– Det var en minnestund på nokså tradisjonelt, russisk vis, sier han til NTB.

– Vi gikk sakte og stille forbi og viste den siste ære og respekt for den døde, som lå i åpen båre, forklarer han.

Det var en jevn strøm av mennesker forbi kisten til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tirsdag.


– Energisk inntrykk
55 år gamle Nemtsov var en av president Vladimir Putins argeste kritikere og en veteran i den russiske opposisjonsbevegelsen. På 1990-tallet var han engasjert i regjeringsarbeid, og han ble visestatsminister under president Boris Jeltsin.

Namtvedt møtte Nemtsov allerede under sin utstasjonering ved Norges ambassade i Moskva på begynnelsen av 1990-tallet.

– Den gang ga han et veldig ungt, dynamisk og energisk inntrykk, sier Namtvedt.

Søndag deltok titusener av russere i en minnemarkering i Moskvas gater for å hedre Nemtsov. Tirsdag var det først og fremst Putins motstandere som møtte opp i Sakharov-senteret.

– Skuddene ble avfyrt ikke bare mot Nemtsov, men mot oss alle, mot demokratiet i Russland, sa Gennadij Gudkov i en tale ved båren.

– Jeg hadde aldri trodd dette kunne skje, men det gjorde det. Hvil i fred, min venn, ditt arbeid vil få en fortsettelse, sa den prominente opposisjonspolitikeren ifølge Reuters.

Fikk ikke delta
Opposisjonen og myndighetene pekte umiddelbart på hverandre da de i helgen uttalte seg om hvem som kan ha stått bak drapet. Heller ikke minneseremonien og begravelsen tirsdag ble fri for kontroversielle hendelser. Minst to fremstående, europeiske politikere ble nemlig hindret i å delta i begravelsen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Latvias tidligere utenriksminister Sandra Kalniete fikk ikke komme inn i Russland, mens Bogdan Borusewicz, lederen i det polske senatet, ikke fikk visum.

EU fordømmer Russlands «vilkårlige» avslag som i praksis nektet flere politikere å delta i Nemtsovs begravelse.

– Det er ikke første gang at vi ser denne typen avslag av tilsynelatende vilkårlige grunner, sier Maja Kocijancic, som er talskvinne for EU-kommisjonen.

Dette er et klart brudd på grunnleggende prinsipper, mener hun ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Les mer om Nemtsov-drapet:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere