*Nettavisen* Nyheter.

Tusener i kø for å vise Nemtsov den siste ære

Mange hadde møtt opp for å delta og køene var lange utenfor likskuet og begravelsen til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tirsdag. Foto: Maxim Shemetov

03.03.15 13:25

Flere tusen russere tok farvel med Boris Nemtsov da han lå på paradeseng i Moskva. – Stemningen var rolig, verdig og enkel, sier Norges Moskva-ambassadør Leidulv Namtvedt.

Den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov lå tirsdag på paradeseng i Andrej Sakharov-senteret i sentrum av Moskva. Han skulle senere begraves på Troekurovskoje-kirkegården i den russiske hovedstaden.

Allerede da dørene åpnet tirsdag formiddag, hadde mange mennesker møtt opp for å vise Nemtsov den siste ære. TV-bildene fra Sakharov-senteret viste en jevn strøm av mennesker som gikk forbi den drepte politikerens båre, og utenfor var køen lang.

Namtvedt var med i en gruppe ambassadører som defilerte forbi båren i Sakharov-senteret.

– Det var en minnestund på nokså tradisjonelt, russisk vis, sier han til NTB.

– Vi gikk sakte og stille forbi og viste den siste ære og respekt for den døde, som lå i åpen båre, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var en jevn strøm av mennesker forbi kisten til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tirsdag. Foto: Maxim Zmeyev


– Energisk inntrykk
55 år gamle Nemtsov var en av president Vladimir Putins argeste kritikere og en veteran i den russiske opposisjonsbevegelsen. På 1990-tallet var han engasjert i regjeringsarbeid, og han ble visestatsminister under president Boris Jeltsin.

Namtvedt møtte Nemtsov allerede under sin utstasjonering ved Norges ambassade i Moskva på begynnelsen av 1990-tallet.

– Den gang ga han et veldig ungt, dynamisk og energisk inntrykk, sier Namtvedt.

Søndag deltok titusener av russere i en minnemarkering i Moskvas gater for å hedre Nemtsov. Tirsdag var det først og fremst Putins motstandere som møtte opp i Sakharov-senteret.

– Skuddene ble avfyrt ikke bare mot Nemtsov, men mot oss alle, mot demokratiet i Russland, sa Gennadij Gudkov i en tale ved båren.

– Jeg hadde aldri trodd dette kunne skje, men det gjorde det. Hvil i fred, min venn, ditt arbeid vil få en fortsettelse, sa den prominente opposisjonspolitikeren ifølge Reuters.

Fikk ikke delta
Opposisjonen og myndighetene pekte umiddelbart på hverandre da de i helgen uttalte seg om hvem som kan ha stått bak drapet. Heller ikke minneseremonien og begravelsen tirsdag ble fri for kontroversielle hendelser. Minst to fremstående, europeiske politikere ble nemlig hindret i å delta i begravelsen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Latvias tidligere utenriksminister Sandra Kalniete fikk ikke komme inn i Russland, mens Bogdan Borusewicz, lederen i det polske senatet, ikke fikk visum.

EU fordømmer Russlands «vilkårlige» avslag som i praksis nektet flere politikere å delta i Nemtsovs begravelse.

– Det er ikke første gang at vi ser denne typen avslag av tilsynelatende vilkårlige grunner, sier Maja Kocijancic, som er talskvinne for EU-kommisjonen.

Dette er et klart brudd på grunnleggende prinsipper, mener hun ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Les mer om Nemtsov-drapet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.