Gå til sidens hovedinnhold

Tusener kan miste jobben

Næringsmiddelarbeiderne frykter at tusenvis kan miste jobben dersom Frp får gjennom sitt 100-dagers program.

Frp foreslår nemlig å oppheve forskriften om utenlandsk bearbeidede råvarer, i tillegg til blant annet å si opp jordbruksavtalen.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) frykter for arbeidsplassene hvis norske landbruksråvarer skal bli bearbeidet utenlands, for så å bli sendt hjem igjen for salg.

- Når Frp vil åpne for økt import av mat og fjerne forskriften som hindrer bearbeidelse i utlandet, vil det ramme flere tusen arbeidsplasser i de fleste fylker, sier hovedkasserer Kjell Mjaatvedt i NNN til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lavkostland
Mjaatvedt mener ingen vil importere mat for bearbeidelse i høykostlandet Norge, og at lavkostland som Polen, Litauen og Estland vil ta over produksjonen som skjer i Norge i dag.

- Dette er jevngodt med at næringsmiddelindustrien vil forsvinne i Norge. Derfor er det grunn til å være meget bekymret over Frps forslag, hevder Mjaatvedt.

Han mener et så dramatisk skifte i politikken vil medføre tøffe tider for både landbruket og næringsmiddelindustrien. Nærmere 50.000 mennesker jobber i tilknytning til landbruket, mens like mange jobber i næringsmiddelindustrien, ifølge NNNs tall.

- Dette blir en stygg utvikling. Mange vil måtte flytte inn til byene når både matproduksjonen og industrien rammes, sier Mjaatvedt.

Frp: Propaganda
Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) avviser Mjaatvedts påstander som propaganda fra fagbevegelsen.

- Dette er et ledd i LOs taktikk for å ta Frp før valget. Frp vil jo ha en enda bedre industripolitikk, også for NNN, enn den rødgrønne regjeringen har hatt. Vi vil blant annet øke mulighetene for avskrivning og fjerne avgifter, sier Asmyhr til ANB.

Han tror Frps politikk vil føre til bedre tider for både forbrukeren, som vil få nyte godt av økt konkurranse, og industrien, som ifølge Asmyhr altså får det enklere. (ANB).

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken