*Nettavisen* Nyheter.

Tusener marsjerer mot streng abortlov i Irland

Dublin (NTB-Reuters-AFP): Minst 10.000 irer marsjerte lørdag til statsministerens kontor i Dublin for å protestere mot landets strenge abortlovgivning etter at en kvinne som ble nektet abort, døde.

Demonstrasjonen var den største hittil i bølgen av protester etter at den 31 år gamle indiske tannlegen Savita Halappanavar døde av blodforgiftning i forbindelse med en spontanabort.

Ifølge familien hennes hadde hun flere ganger bedt om abort på grunn av smertet og problemer i graviditeten, men det ble nektet henne.

I Galway, der familien bodde og der hennes mann arbeider som ingeniør, samlet flere hundre mennesker seg med fakler for å minnes henne.

Abort er ulovlig i det stengt katolske Irland, eventuelt unntatt for å redde morens liv. Men den retten eksisterer bare på grunn av en høyesterettskjennelse fra 1992, og den er ikke nedfelt i lovverket. Det blir dermed opp til legene å avgjøre.

Irske regjeringer er svært motvillige til å liberalisere lovverket av frykt for å utfordre kirken og konservative velgere. Statsminister Enna Kenny har gjort det klart at han ikke vil legge fram nye lover om abort. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.