Gå til sidens hovedinnhold

Tusener på flukt fra vulkanen

Tusenvis har måttet forlate sine hjem og en rekke flyavganger er kansellert etter vulkanutbruddet i Chile.

Vulkanen som lørdag våknet til liv har sovet i årtier. Lørdag sendte den en askesky 10.000 meter til værs over Sør-Amerika. Tusenvis av mennesker er tvunget til å forlate sine hjem. Utbruddet rammer også flytrafikken og kan nå Buenos Aires.

Grått askedekke i skiløypene
I fjellene - der skisesongen er like om hjørnet - har snøen fått et grått lag av aske, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Rekke med vulkaner
Kraterne det nå koker i tilhører vulkanene Puyehue og Cordón Caulle, som ligger på en fjellrygg like vest for grensen mellom Chile og Argentina. Dette er en del av en vulkangruppe som gjennom årtusener har formet landskapet i dette området.

Askeskyen blåser i retning av Atlanterhavet og kan også nå Buenos Aires, meldes det tirsdag.

Gikk fra dør til dør
Myndighetene i Chile gikk fra dør til dør i området med en innstendig oppfordring om at folk måtte komme seg unna. Mandag hadde rundt 4000 mennesker blitt evakuert fra 22 landsbyer. Evakueringen startet da det lørdag kom en rekke jordskjelv.

Noen nekter å forlate sine bosteder og avlinger. Dette er et frodig område der det går mer enn 9000 kuer og sauer på beite.

Frykter flodbølger
Like nord for vulkangruppen ligger byen Futrono og landsbyene Lago, Ranco og Entre Rios. De er særlig sårbare for flodbølger etter vulkanutbruddet. Geologer advarer og sier nedfall fra vulkanskyen kan demme opp elver og få dem til å flomme over.

Øst for vulkanen registrerte man synkende nedfall av aske mandag, men eksperter sier det er for tidlig å spå når vulkanen igjen vil falle til ro.

Satelittbilder tatt lørdag viser askeskyen som trenger gjennom skydekket som en grå sopp.

Se amatørvideo av askeskyen lastet opp på YouTube mandag under. Bildene er tatt i El NIlahue i Riñinahue.

HTML EMBED

Se video fra AFP om vulkanutbruddet under.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken