Tusener samler seg på Tahrir Square

Foto: Ap

Mer enn hundre personer har omkommet i Egypt det siste døgnet. Følg med på utviklingen i Egypt her.

31.01.11 07:38

Tusener demonstrerer ved Tahrir Square i Kairo, til tross for at det er innført portforbud mellom 16.00 og 08.00.

Les også:UD advarer mot å reise til Egypt

Portforbud
Tidligere i etterdag fløy jagerfly og millitærhelikoptre lavt over folkemengden.

Folkemendgene svarerte med rop og hevede hender når jagerflyene passerer.

- Ned med Mubarak, ropes det fra folkemengdene.

I den populære badebyen Sharm el-Sheikh, der det skal befinne seg mange nordmenn, øker også temperaturen, og hæren har sendt inn stridsvogner.

Samtidig fraråder nå de norske turoperatørene Apollo og Star Tour sine gjester å dra inn til sentrum av Hurghada, som er blant de mest populære reiemålene.

- Vi fikk melding fra destinasjonsansvarlig om at enkelte butikker begynte å stenge. Derfor oppfordret vi våre gjester til ikke å reise inn til sentrum, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til VG Nett.

Artikkelen oppdateres stadig.

- Al Jazeera stengt
Egyptiske myndigheter har stengt nyhetskanalen Al Jazeeras kontor i Kario. Årsaken skal være at myndighetene ikke liker Al Jazeeras dekning av demonstrasjonene.

Al Jazeeras journalister har blitt fratatt akkrediteringskort og får ikke lenger drive journalistisk virksomhet i landet.

Nyhetsstasjonen raser nå mot myndighetene og ser på dette som et forsøk på å «kvele og undertrykke ytringsfriheten».

- Al Jazeera fordømmer sterkt nedleggelsen av kontoret i Kairo. Den egyptiske regjeringens beslutning om å stenge kontoret er gjort for å sensurere og stanse stemmene til det egyptiske folk, sier en talsperson for nyhetsstasjonen.

Al Jazeera forsikrer likevel at de skal fortsette med å rapportere fra urolighetene i Egypt.

Tusner av fanger på rømmen
Tusenvis av fanger over hele Egypt er blir sluppet fri av væpnede gjenger. AP rapporterer om at rundt 5000 fanger har rømt fra Wadi Netrun-fengselet alene. Opplysningene skal komme fra en offentlig tjenestemann.

Gjengene skal ha klart å overmanne vaktene, og slippe fri fangene.

I Wadi Netrun-fengselen, skal det i hovedsak ha sittet muslimske, politiske fanger.

Øyenvitner som VG Nett har snakket med forteller at kriminelle blir sluppet ut av fengslene for å plyndre og skape kaos frykt blant innbyggerne i hovedstaden.

- Jeg var i mitt nabolag i Shubra i går kveld. Da møtte jeg en rekke personer fra nabolaget som egentlig sitter i fengsel. De fortalte at de hadde blitt sluppet fri med beskjed om å gå ut i gatene for å lage kaos og plyndre, sier Viktor Nagib, som er medlem av Morgendag-partiet.

Nye demonstrasjoner ventes
Natt til søndag stilnet det til i Kairos gater. I morgentimene samles flere og flere i sentrum av hovedstaden og folk roper «Hosni Mubarak, Omar Suleiman, dere er begge amerikanske agenter».

I 11-tiden er minst 3000 demonstranter samlet på Tahrir Square.

- Men mange, mange flere er på vei. Vi forventer at det demonstrasjonene skal bli større enn i går, sier aktivisten Abd-el-Monem Iman til VG Nett, som er på plass i Kairo.

Politiet er fraværende, men hæren har økt sitt nærver det siste døgnet, og omringer viktige bygg.

Hovedveier i hovedstaden er sperret av millitære stridsvogner og pansrede personellkjøretøy. Det er også satt opp ekstra veisperringer i et forsøk på avlede trafikken bort fra Tahrir Square, som så langt har vært samlingspunktet for demonstranter.

- Gatene er skitne, og det er søppel overalt. Politiet har bare forsvunnet, og på dette stadiet, er sikkerheten i hendene på hæren, sier Al Jazeeras raporter i Kairo, Jane Dutton.

Kina blokkerer søkeordet «Egypt»
Ordet «Egypt» er ikke lenger søkbart på kinesiske mikroblokk-sider sider a la Twitter, melder Reuters.

Brukere som søker på Egypt på sidene Sina.com og Sohu.com får beskjed om at søkeresultatene ikke kan bli funnet, eller vist i samsvar med gjeldende regler.

Sensuren på mikroblogg-sidene antas å være et forsøk på å forhindre at hendelsene i Egypt skal trigge opposisjonelle i Kina.

Følg begivenhetene i Egypt direkte her:

Nyhetsblogg på Guardian.co.uk

Twitter-feed fra The Daily News Egypt (DNE)

AlJazeera direkte på Twitter (AJELive)

Utnevnte ny visepresident
Lørdag utnevnte president Hosni Mubarak en visepresident og en ny statsminister.

Egypts etterretningssjef, Omar Sleiman, ble satt inn som visepresident, og president Mubarak for første gang på 30 år en stedfortreder.

Tidligere luftfartsminister, Ahmad Shafiq, er utnevnt som ny statsminister, og vil få ansvaret med å danne ny regjering.

Trolig vil ikke utnevnelsen av en visepresident og en ny statsminister berolige situasjonen.

- Det er bare én løsning, og det er Mubaraks avgang. Folk her bryr seg ikke om hvem som blir visepresident eller statminister, sier en av Al Jazeeras kommentatorer.

Foto: Cai Yang

- Den arabiske verdens Berlin-øyeblikk

Midøsten-eksperter sammenlikner situasjonen i de arabiske med Øst-Europa og Berlinmuren falt, og da de kommunistiske regimene i Øst-Europa falt én etter én.

- Dette er den arabiske verdens Berlin-øyeblikk. Den autoritære muren har falt, uavhengig av om den egyptiske presidenten Hosni Mubarak overlever eller ikke. Dette dreier seg om mer enn Mubarak, sier professor Fawaz Gerges ved London School of Economics til NTB.

Rev av hodene på mumier
En gruppe på ni vandaler klarte lørdag å ta seg inn på Det historiske museet i Kairo. De skal ha revet av hodene på to mumier, og kastet andre antikviteter i bakken, opplyser landets sjefsakreolog, Zahi Hawass.

Vandalene skal ikke ha klart å stjele noe fra museets samling.

Museet har trappet opp sikkerheten, og blir bevoktet av den egyptiske hæren.

Se Al Jazeeras livestream her!

Følg utviklingen i Egypt:

9.00: Militæret har trappet opp nærveret i Kairos gater.

10.00: Informasjonsministeren beordrer stenging av den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera.

Foto: MOHAMMED ABED (Afp)

10.05: - Vi vil fortsatt rapportere om hva som skjer i Egypt uansett hva slags nye begrensninger de legger på oss, skriver Al Jazeera i en Twitter-melding.

11.00: USA ber amerikanere som oppholder seg i Egypt om å reise hjem.

11.40: Antallet døde etter opptøyer skal nå være oppe i minst 150.

12.00: Det rapporteres om at søkeordet «Egypt» har blitt blokkert i Kina.

13.00:

Tusenvis av mennesker samler seg på Tahrir Square, og mengden øker.

13.15: Millitæret inntar nå turistområdet Sharm el-Sheikh. Norske Apollo og Star Tour fraråder nordmenn å dra ned til sentrum av byen Hurghada, som er et annet populært reisemål.

14.00: Al Jazeeras reportere ringer nå inn anonymt til hovedbasen for å rapportere fra demonstrasjonene i Kairo. Følg Al Jazeera live her.

15.00: Jetly flyr over den økende folkemengden på Tahrir Square i Kairo. - Ned med Mubarak, ropes det fra folkemengdene.

15.30:

Hæren setter in ekstra millitærkjøretøy på Tahrir Square.

15.35: USAs utenriksminister Hilary Clinton sier USA ikke vil godta et maktskifte som ikke vil føre til demokrati.

16.33: Jetfly og millitærhelikopter flyr lavt over Kairo. Stadig flere millitærkjøretøy inntar Tahrir Square.

17.08: Tusener demonstrerer i gatene i Egypt, til tross for at det er innført portforbud i hele Egypt.

17.09: Fredsprisvinneren og opposisjonslederen Mohamed ElBaradei skal være på vei for å demonstrere på Tahrir Square, melder Al Jazeera.

17.59: - Vi kan ikke gå tilbake på det vi har startet på, sier ElBaradei til demonstrantene på Tharir Square, melder Al Jazeera.

18.16: Mange kvinner er blant de demonstrerende menneskene. Dette er en interessant utvikling. På fredag var det ingen kvinner i gatene, sier reporteren som befinner seg i Alexandria.

19.09: Egypts politi skal være tilbake på gata mandag. De trakk seg tilbake da hæren ble sendt i gatene for å forsøke å gjenopprette ro og orden.

19.26: Storbritannias utenriksminister William Hague skal ha et møte med egypts utenriksminister Aboul Gheit senere i kveld, melder Guardian.

19.28: ElBaradai skal nå ha forlatt Tahrir Square, melder Al Jazeera.

19.41: Stridsvogner er med i demonstrasjonene gjennom Alexandria. De har ingen intensjoner om å gripe inn, melder Al Jazeera.

20.00: Det er annonsert at portforbudet mandag vil bli utvidet med start fra klokka 14.00 til 07.00 tirsdag morgen (norsk tid).

20.30: Mer enn 100 personer har omkommet det siste døgnet i Egypt.

20.32: Det egyptiske museet i sentrum av Kairo rapporterer om at det har blitt gjort noe skade etter at inntrengere brøt seg inn i Tutankhamongalleriene.

20.38: Det er mange spekulasjoner om hvor president Mubaraks sønn, Gamal Mubarak oppholder seg, som det har vært antatt at presidenten vil skal etterfølge han. Han har ikke vært sett i Egypt på flere dager. Arabiske og iranske nettsteder hevder at han har flyktet fra landet.

20.45: - Ord alene er ikke nok. Regjeringen må vise forpliktelse, sier Hillary Clinton.

20.54: Politiet skal nå være tilbake på gatene hvor de patruljerer

21.09: Det skytes kraftig i Kairo, melder TV 2s reporter i Kairo, Fredrik Græsvik på Twitter.

21.30: Det skytes, og det høres ut som det kommer fra øst for byen. Som er samme retning som presidentpalasset og flyplassen Helipolis. Det er sett stridsvogner bevege seg raskt østover, melder Guardian.

21.56: Opptøyene fortsetter på Tahrir Square, med tusenvis av demonstranter i gatene, selv om portforbudet ble iverksatt for sju timer siden.

Tusener demonstrerer ved Tharir Square. Se video her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.