Ti år er gått siden Benjamin Hermansen (15) ble knivdrept av nynazister på Holmlia.

Dagen ble markert med fakkeltog, og flere tusen mennesker trosset vinterkulden og møtt opp på Youngstorget i Oslo.

Før fakkeltoget bevegde seg videre til Universitetsplassen, holdt statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen appell til ære for Benjamin Hermansen.

- En nasjon mistet sitt fotfeste
Markeringen ble arrangert av Benjamins Minnefond, og hadde temaet «Ikke glem»

I 18.15-tiden trådte statsministeren opp på talerstolen.

- Et mor mistet sitt barn, en klasse mistet sin klassekamerat, Holmlia mistet en kjær beboer, og en nasjon mistet sitt fotfeste. Vi så utslag av rasisme, noe vi ikke trodde kunne skje, sa statsministeren.

- Drapet var et tidsskille. Vi lovet den gang at dette ikke skulle skje igjen. Vi gjentar dette løftet i dag, fortsatte statsministeren.

- Kjennes som det skjedde i går
Benjamins mor, Marit Hermansen, har på markeringsdagen ikke vært tilgjengelig for kommentar, men forteller i et intervju med Aftenposten om tiden som er gått siden drapet.

- Det er like rått og jævlig nå. Egentlig kjennes det som om det skjedde i går. Det er som om tiden ikke er gått, samtidig vet jeg at det er gått ti år, sier hun.

Ble et ikon
Drapet på Benjamin Hermansen skapte en enorm reaksjon fra det norske folk, og i Oslo gikk over 40.000 mennesker ut i gatene for å vise sin avsky til drapet, og Benjamin ble et ikon mot rasisme.

Drapet har blitt betegnet som det første som var rasistisk motivert av sitt slag i Norge, og nynazistene Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen ble dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel for drapet.