*Nettavisen* Nyheter.

Tusenvis av cruisepassasjerer i karantene etter virusutbrudd

Tusenvis av passasjerer kan ikke forlate cruiseskip som er satt i karantene i Japan og Hongkong etter utbrudd av Wuhan-viruset.

06.02.20 09:04

Ytterligere ti personer som var om bord på et cruiseskip som ble satt i karantene i Japan mandag, er bekreftet smittet av det nye coronaviruset.

Dette betyr at totalt 20 passasjerer som var om bord, er smittet av Wuhan-viruset, melder lokale medier, som siterer myndighetene.

Japanske myndigheter har testet 273 personer av de over 3.700 passasjerene om bord på skipet.

- Vanskelig

Skipet ligger utenfor Yokohama, og alarmen gikk da en tidligere passasjer ble diagnostisert med det nye coronaviruset i Hongkong.

Ti personer som ble bekreftet smittet først, er evakuert fra skipet og brakt til sykehus. Mange andre er tvunget til å vente på resultatene i uvisshet. Det er tatt prøver fra 273 av de 3.711 personene om bord.

Situasjonen for passasjerene om bord på Diamond Princess er vanskelig. De må holde seg i lugarene i opptil 14 dager, og mange er bekymret for at de kan gå tom for medisiner.

Cruiserederiet sier omkring halvparten av passasjerene om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalitet er ikke kjent.

Klikk på bildet for å forstørre. En person som var om bord i cruiseskipet Diamond Princess og som testet positivt for coronaviruset tas i land i skjul av et blått telt i Yokohama tirsdag.

En person som var om bord i cruiseskipet Diamond Princess og som testet positivt for coronaviruset tas i land i skjul av et blått telt i Yokohama tirsdag. Foto: Kyodo Kyodo (Reuters)

Stabil tilstand

Tilstanden er stabil for den 80 år gamle tidligere passasjeren, som gikk fra borde i Hongkong 25. januar. Nærmere detaljer om tilstanden til de øvrige som er bekreftet smittet er ikke kjent.

Japans helseminister Katsunobu Kato orienterte om situasjonen i nasjonalforsamlingen i Tokyo tirsdag. Han opplyste at det nå er tre grupper som i første omgang testes i forbindelse med utbruddet: De som har symptomer, folk som gikk fra borde i Hongkong sammen med 80-åringen og de som har vært i nær kontakt med den syke passasjeren.

Cruiserederiet sier omkring halvparten av passasjerene om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalitet er ikke kjent.

Klikk på bildet for å forstørre. Cruise ship Diamond Princess is anchored off the shore of Yokohama, south of Tokyo, Wednesday, Feb. 5, 2020. Japan said Wednesday 10 people on the cruise ship have tested positive for a new virus and were being taken to hospitals. Health Minister Nobukatsu Kato said all the 3,700 people and passengers on the ship will be quarantined on board for up to 14 days under Japanese law.

UTENFOR YOKOHAMA: Cruiseskipet Diamond Princess er lagt i karantene utenfor Yokohama etter at passasjerer er blitt smittet av coronaviruset som har ført til et sykdomsutbrudd i Wuhan i Kina. Skipet har 3.700 passasjerer om bord. Foto: Hiroko Harima (AP)

Karantene i Hongkong

Tirsdag kom meldingen om at også et annet cruiseskip er satt i karantene, denne gang i Hongkong.

Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines fikk ikke lov til å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag, etter at tre passasjerer på et tidligere cruise ble diagnostisert med coronaviruset som har ført til en epidemi i Kina.

Leung Yiu Hong i Hongkongs havnemyndigheter sier 90 prosent av passasjerene er fra Hongkong, og at ingen om bord kommer fra Fastlands-Kina.

Over 30 mannskapsmedlemmer har symptomer som feber, hoste og sår hals. Ingen får lov til å forlate skipet før testene er gjennomført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag