Tusenvis av innvandringsmotstandere marsjerte i Dresden

Den islamkritiske gruppen Pegida ble dannet i protest mot etableringen av nye asylmottak i Dresden for ett år siden. Mandag samlet de rundt 20.000 tilhengere i Dresden.

Den islamkritiske gruppen Pegida ble dannet i protest mot etableringen av nye asylmottak i Dresden for ett år siden. Mandag samlet de rundt 20.000 tilhengere i Dresden. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Tusenvis av innvandringsmotstandere markerte mandag ettårsdagen for stiftelsen av den islamkritiske gruppen Pegida i Dresden, men ble møtt av nesten like mange antirasister.

19.10.15 21:42

Store politistyrker var på plass for å skille de to grupperingene, og det ble ikke meldt om sammenstøt eller voldsbruk.

Ifølge en av Pegidas grunnleggere, Lutz Bachmann, deltok 39.000 mennesker under marsjen i Dresden mandag kveld, mens andre anslo antallet til rundt det halve.

20.000 deltok

Ifølge avisen Sächsische Zeitung samlet Pegida-demonstrasjonen rundt 20.000 mennesker, mens Durchgezaehlt, en universitetsgruppe som har spesialisert seg på å beregne størrelsen på folkemengder, anslår at mellom 15.000 og 20.000 deltok.

Demonstrantene ropte slagord mot statsminister Angela Merkel og tysk asylpolitikk og bar blant annet plakater der bilder av burka-kledde kvinner var krysset over.

– Leir i jungelen

Merkels flyktningvennlige politikk har forvandlet Tyskland til en «gigantisk leir i jungelen», sa Pegida-leder Tatjana Festerling i sin appell.

– Merkel er uansvarlig, og hun er nå den farligste kvinnen i Europa, sa Festerling, som anklaget den tyske statsministeren for «med vilje å la være å beskytte Tysklands grenser».

(Saken fortsetter under bildet).

Tusenvis av motdemonstranter var på plass da den islamkritiske gruppen Pegida markerte sin ettårsdag i Dresden mandag. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Hitler-bart

Pegida, som er en forkortelse for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet, ble stiftet i Dresden i protest mot planer om å opprette nye asylmottak i byen.

Gruppen samlet på det meste 25.000 mennesker under sine ukentlige markeringer, men mistet etter hvert oppslutning, blant annet som følge av Bachmanns rasistiske utfall og selfiebilder med Hitler-bart.

– Politikerne fornærmer oss, de forstyrrer oss. Vi drapstrues, men vi er her fortsatt. Vi skal kjempe til seier og vi kommer til å seire, sa Bachmann mandag. (©NTB)

«Merkel må bort», mener en av tilhengerne av den islamkritiske gruppen Pegida i Dresden. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.